Manşetler

Facebook Messenger’da uçtan uca şifreleme test ediliyor

facebook messenger
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook messengerFacebook, Messenger uygulaması içinde ‘gizli sohbetler’ olarak adlandırılan ve kullanıcılara uçtan uca şifreleme sunan yeni bir özelliği test ediyor. Şirket bu yeni işlevin şu an için belirli kullanıcılara sunulduğunu, bu yaz içinde ise daha kapsamlı şekilde kullanılabilir hâle geleceğini söylüyor.

Facebook uçtan uca şifrelemenin belirli sohbetler için etkinleştirilmesi sayesinde kullanıcılara sağlık sorunları veya finansal bilgiler gibi hassas konuları tartışırken daha fazla gizlilik imkanı sunulacağını belirtiyor. Facebook böylelikle kullanıcılara daha fazla koruma arzu ettikleri zamanlar için istediklerini vermiş olacak.

Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp geçtiğimiz nisan ayında uçtan uca şifreleme özelliğini tüm mesajlar için kullanıma sunmuştu. Ancak Messenger’daki gibi sohbet bazlı tercihin aksine tüm mesajların şifrelenmesi tercih edilmişti. WhatsApp gibi Facebook Messenger’ın şifrelemesi de Open Whisper System’in Signal Protocol çözümünü temel oluyor. Messenger’ın gittiği yol devletler ve hukuk organları tarafından biraz daha sevimli görünebilir, çünkü ek güvenlik katmanı seçime bağlı olarak sunuluyor. Bu da birçok kullanıcının önceden tanımlanmış olarak sunulmayan özelliği basit biçimde göz ardı edebileceği anlamına geliyor.

Facebook’un ‘gizli sohbetler’ özelliği sadece kullanıcı tarafından seçilmiş tek bir telefon, tablet ya da bilgisayardan çalışacak. Bu şekilde şirket eşsiz şifreleme anahtarlarını birden fazla cihaza dağıtmamış olacak. Uçtan uca şifreleme kullanılarak gönderilen mesajlar format bakımından kısıtlanacak. GIF ve video gibi özel mesajlaşma biçimlerini, en azından başlangıç aşamasına kapsamayacak. Kullanıcıların mesajlarda kendi kendini yok etme zamanlayıcıları ayarlaması gibi bir seçenek de bulunacak.

Uçtan uca şifreleme mesajın bütünlüğünü garanti etmiyor, ancak bu şekilde koruma altına alınmış bir sohbette araya girip dinlemek için kanuni güçlerle önemli derecede işbirliği yapmak gerekiyor. Bu gibi durumlar da ortaya hukuki anlaşmazlıklar ve savaşlar çıkarabiliyor. Yakın geçmişte Apple, FBI’ın San Bernardino saldırısındaki sanıklardan bir tanesinin iPhone’unun kilidini açması yönündeki taleplerini geri çevirmiş, bu durum da yargıya taşınmıştı. Ayrıca Messenger’ın şifrelenmesi bu servisin bazı ülkelerde yasaklanmasına da yol açabilir. Böyle bir durum yılın başlarında Brezilya’da WhatsApp’ın başına gelmişti.

Hukuki durumlar ve uyarılar bir yana, Facebook’un uçtan uca şifreleme şifreleme sistemine giriş yapması, her ne kadar bunu seçime bağlı sunacak olsa bile önemli sayılır. Facebook Messenger’ın kullanıcı sayısı geçtiğimiz nisan ayında 900 milyon civarına ulaşmıştı. WhatsApp ile birlikte değerlendirildiğinde her gün 60 milyon mesaj işleniyor. Bu arada Facebook, Messenger’ı kendi çapında bir platform olarak da konumlandırıyor, sohbet robotları gibi özelliklerle kullanıcıları sürekli bağlı tutmak istiyor. Geniş çapta kullanıcı kitlesine sahip olan platforma bir de ek şifreleme desteği eklemek kullanıcı gizliliği açısından büyük rahatlık sağlayacaktır.

İLGİLİ HABERLER