Teknoloji

Facebook ücra noktalara internet bağlantısı sağlayacak insansız hava araçlarını test etmeye yaz aylarında başlıyor

facebook-aquila-insansiz-hava-araci-270315

Facebook’un insansız hava araçlarıyla dünyanın ücra noktalarına geniş bant internet bağlantısı götürme planında önemli bir adım daha atılmak üzere. The Wall Street Journal’a konuşan Facebook’un mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Jay Parikh, güneş enerjisiyle çalışan, Boeing 747 boyutundaki insansız hava araçlarını önümüzdeki yaz test edeceklerini belirtti. Şirket asıl aracın onda biri boyutundaki bir test aracını bu ay içinde test etmişti.

Yaz mevsimi içinde gerçekleşecek testle birlikte Facebook’un Aquila adını taşıyan insansız hava aracı ilk kez göklerde süzülmüş olacak. Facebook’tan yapılan açıklamada Aquila’nın kanat genişliğinin ticari uçuşlar yapan bir uçağınkine eşit olduğu, aracın altı veya yedi Toyota Prius kadar mesafe kat edebildiği, ancak toplam ağırlığının dört otomobil lastiği kadar olduğu belirtildi. Hafif kasası sayesinde Aquila’nın bir uçuşunun yıllaraca sürebileceğinin altı çizildi.

Parkih, insansız hava aracını uçuran güneş ve pil teknolojisinin henüz geliştirildiğinin altını çizdi. Bundan bir yıl önce Aquila’nın hazır olduğunu belirten Parkih, projenin duyurulduğu dönemde insansız hava aracının Facebook’un ortaya koyduğu vizyonu gerçekleştirmeye hazır olmadığını dile getirdi. Günümüzde internet erişiminden yoksun 1.1 ila 2.8 milyara interneti götürmeyi planlayan Facebook, bu konuda henüz internet servis sağlayıcılarıyla anlaşmaya varmış değil. Jay Parkih, şirketin bağlantının dağıtımı için kendisine ait bir operatör kurmayacağını, bunun misyonun özüne aykırı olacağını ifade etti. Parkih, Facebook’un kendi operatörünü kurmasının süreci uzatacağını ve operasyonun sürdürülebilirliğine engel olacağını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER