Teknoloji

Facebook farklı alanlara yelken açmayı değerlendiriyor

facebook business suite e-ticaret
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook, konfor bölgesinin dışına çıkmaya hazırlanıyor. The New York Times gazetesinde yer alan habere göre, sosyal medya devi podcast ve seyahat uygulamaları geliştirmeyi planlıyor. Yeni iş yeri servisleri ve bülten araçları da Facebook’un gelecek yol haritasında yer vermeyi değerlendirdiği ürünler arasında bulunuyor.

Yeni yeni geliştiği belirtilen bu projelerin hiçbir zaman gün yüzüne çıkmamasının da ihtimaller içinde olduğu ifade ediliyor. The New York Times’a konuşan isimsiz kaynaklar, projelerin Facebook’un New Product Experimentation (NPE) Team, yani Yeni Ürünler Deney Takımı tarafından geliştirildiğini belirtti.

Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, sosyal ağın insanların hayatındaki vazgeçilmez yerini korumasına odaklanmış durumda. 15 yıl önce kurduğu şirketi büyüten Zuckerberg, şirketinin MySpace ve Friendster gibi öncüllerinin akıbetini yaşamasını engellemeyi de şimdiye kadar başarmış durumda.

Ancak gizlilik ihlâlleri, nefret söyleminin yayılmasına destek ve siyasi reklamlar gibi konular, Facebook’un başını son zamanlarda fazlasıyla ağrıtıyor. Yetkililer sosyal medya devinin Instagram ve WhatsApp gibi platformları satın almasını da tekrar incelerken, Facebook’un “bölünmesi” gerektiği düşüncesi de yüksek sesle dile getiriliyor.

Bütün bu karmaşada Instagram, Messenger, WhatsApp ve Facebook arasındaki bağlantıyı kuvvetlendirmeye çalışan sosyal medya devi için yeni ürünler oluşturmak önem taşıyor. Bu değişikliklerin uzun vadede Facebook’un reklam politikalarını da  etkilemesi muhtemel görünüyor. Şirket, kullanıcılarının herkese açık paylaşımlarından hareket ederek reklam hedeflemesi yapıyor. Reklamlar, hâlihazırda Facebook’un gelir kaynakları arasında başı çekiyor.

Facebook NPE konusunda fazla detay vermiyor

Facebook’tan şimdilik konuyla ilgili bir açıklama gelmiş değil. Geçtiğimiz temmuz ayında kurulan NPE Takımı, uygulamalarını Facebook markası olmadan bağımsız bir şirket kimliğinde çıkarıyor. NPE’yi “İnsanlar için yeni deneyimler geliştiren bir grup” olarak tanımlayan sosyal medya devi, ekibin işleyişi konusunda ise sessiz kalmayı tercih ediyor.

Yine de, NPE’nin çalışmalarının bazı örnekleri şimdiden gün yüzüne çıkmış durumda. Bunlardan biri, “sosyal müzik uygulaması” olarak tanımlanan Aux. Diğeri ise öğrencilere yönelik bir flört uygulaması olan Bump. İki uygulama da hem iOS’te hem de Android’de kullanıcıların karşısına çıksa da, şimdilik sadece Kanada’daki mobil cihaz sahipleri uygulamaya erişebiliyor.

İLGİLİ HABERLER