Teknoloji

Facebook Colorful Balloons ile Çin’i yeniden tanımaya çalışıyor

facebook

facebookFacebook, Çin’de yasaklı sosyal ağlar arasında yer alıyor. Ancak bu durum şirketin bu ülkeyi gözden çıkarmasına neden olmuyor. Facebook Colorful Balloons adını taşıyan bir uygulamayı mayıs ayından bu yana ülkede test ediyor.

Colorful Balloons, Facebook’un Moments uygulamasına benzer bir yapıda işliyor. Uygulamanın tasarımı Moments’ı hatırlatıyor. Colorful Balloons sayesinde kullanıcılar aile üyeleri veya arkadaşlarıyla rahatlıkla fotoğraf paylaşabiliyor. Uygulama Facebook yerine Çin’in en popüler sosyal ağı WeChat ile entegre biçimde çalışıyor. Facebook uygulamayı Youge Internet Technology isimli bir şirket üzerinden yayınlarken, uygulamanın çok da yayılmasını istememiş gibi görünüyor.

facebook colorful balloons

Çin, Facebook’u 2009’un temmuz ayında yasaklamıştı. Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp ise geçtiğimiz ay itibarıyla Çin’de kısmen engellenmişti. Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, uzun süredir sosyal paylaşım sitesinin ülkede faaliyet gösterebilmesi için çalışıyor. Resmi yetkililerle görüşen Zuckerberg’in özel bir yazılımın kullanımına ilişkin öneride bulunduğu söyleniyor. Söz konusu yazılımın bazı paylaşımların elli coğrafi bölgelerde görülmesini engellediği belirtiliyor.

Facebook Colorful Balloons ile Çin’de zemin kazanmayı amaçlıyor

The New York Times, Colorful Balloons’un sessiz sedasız çıkışının Facebook adına alışılmış bir durum olmadığına dikkat çekiyor. Uygulama, şirketin 700 milyon internet kullanıcısı bulunan Çin’de tekrar zemin kazanmaya yönelik bir çalışması gibi görünüyor. Facebook, Colorful Balloons ile Çin’deki kullanıcıların dijital alışkanlıklarını daha iyi tanımayı da hedefliyor. Ancak şirket Çin pazarına ilişkin önceliğinin reklam platformuyla Çin’deki kuruluşları dışarıya tanıtmak olduğunun altını çiziyor.

İLGİLİ HABERLER