Teknoloji

Facebook Android için acil durum planı oluşturuyor

facebook hizmet türkiye
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook Android

Facebook, Google ile arasının bozulması ihtimaline karşı çeşitli önlemler almış. The Information’ın haberine göre sosyal ağ, Google’ın Facebook uygulamasını Play Store’dan kaldırması ve verdiği tüm destekleri kesmesi gibi bir duruma tedbir amacıyla çeşitli planlar oluşturmuş.

Plana göre, Facebook bildirim gönderimi, uygulama güncellemeleri ve uygulama içi ödemeler gibi sistemler için kendi yedeklerini oluşturmuş. Facebook’un bu işlevleri yerine getirmek için kendi servislerini hazırladığı söyleniyor. Ayrıca söylentilere göre, kullanıcıların Facebook Android uygulamasını Play Store dışından da yükleyebilmeleri için çeştili yolları test ediyor.

Facebook’un paranoyak davrandığını düşünebilirsiniz, ancak Android üzerindeki varlığı Google’ın aksiyonlarıyla büyük oranda kısıtlanıyor olabilir. Habere göre, Facebook kötü senaryonun gerçekleşmesini kısa vadede beklemiyor. Ancak Facebook yapımı uygulamaları otomatik olarak indirmek gibi, Facebook’un bazı deneysel uygulamaları ikili arasındaki tansiyonun ara sıra yükselmesine neden oluyor. Diğer yandan Facebook eninde sonunda Google Play Store’dan kendi rızasıyla da ayrılabilir, çünkü Google’ın en sonunda bildirimler gibi servislerden para isteyeceği konusunda endişe duyuyor. Belki şimdilerde böyle bir uygulama olmayabilir, ancak haritalar gibi servislerin kullanımı için şirketlerden belirli ücret taleplerinde bulunan Google’ın aynısını Android tarafında da yapması beklenebilir. Böyle bir durumun Facebook’a faturası epey fazla olacaktır.

Eğer Facebook Play Store’dan kalkarsa, bunun yaratacağı en büyük sorun kullanıcıların uygulamanın yeni versiyonlarını indirebilmesi olacaktır. The Information’ın haberine göre, Facebook küçük bir ülkede bir hafta boyunca test yaparak kullanıcıların mağaza dışındaki bir bağlantıyı takip etmesini ve buradan indirme yapmasını zorunlu kılmış. Sonuçta insanlar bunu yapmış ve herhangi bir felaket yaşanmamış. Ayrıca Facebook’un bazı Samsung telefonlarında bulunan Oculus VR uygulama mağazasını da uygulamasının yüklenmesi ve güncellenmesi için kullanabileceği belirtiliyor.

Bir başka alternatif de telefon üreticileriyle doğrudan çalışarak Facebook’un uygulamasının doğrudan ön yüklü olarak sunulması olabilir. The Information konuyla ilgili başka bir haberde, Facebook’un bildirimler ve ödemeler gibi servisleri, Google Play Store ve ilgili Google servislerinin bulunmadığı, genellikle Rusya ve Çin gibi, Google’ın fazla hoş görülmediği ülkelerde satılan Android telefonlarında yüklü olan uygulamalar için sunmak amacıyla çalışmalar yaptığını iddia ediyor. Facebook’un bu ihtimal üzerinde ilerleyip ilerlemeyeceği bilinmiyor, ancak haberde bunun ihtimalinin düşük olduğu da belirtiliyor. Ayrıca haberde Facebook’un bu cihazlar için kendi uygulama mağazasını çıkarması ihtimalinin de düşük olduğuna dikkat çekiliyor.

Facebook, kendisini Android’e daha fazla entegre etmek için birçok fırsatı deniyor. Bunlar arasında Android’in temel işlevlerinin yerini alabilecek uygulamalar da bulunuyordu. Hatta şirket kendi Android telefonu ve uygulama başlatıcısı için de çalışmıştı. Ne var ki, bu denemelerin hiçbirisi başarıya ulaşmadı. Bu nedenle yeni denemelerin başarıya ulaşma ihtimali de o kadar yüksek görünmüyor.

İLGİLİ HABERLER