Manşetler

eSIM desteğinin Türkiye’ye gelmesi için süreç başladı

esim türkiye
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın 2017 yılında çıkardığı hücresel bağlantı destekli Apple Watch Series 3 ile birlikte eSIM teknolojisinin Türkiye’de henüz desteklenmediğinin farkına varmıştık. O zamandan beri bu teknolojinin ülkemize ne zaman geleceği soruluyordu ki, en sonunda bu konuda somut bir adım atıldığını gördük. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, fiziksel SIM kart kullanma ihtiyacını ortadan kaldıracak teknolojinin yakında Türkiye’de kullanıma sunulacağını kaydetti.

Donanımhaber‘in haberine göre, Fatih Sayan TEKNO B2B etkinliğinde bir konuşma yaptı. Bu konuşmada Sayan, çok yeni bir karar aldıklarını, eSIM teknolojisiyle ilgili sürecin tamamının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bizzat yürütüleceğini dile getirdi. BTK’nın çalışmalarının ardından operatörler de gerekli yükümlülükleri yerine getirerek abonelerine bu desteği sunabilecekler. eSIM teknolojisine sahip cihazlar, birkaç yazılım kurulumunun ardından fiziksel SIM karta gerek duymadan şebeke erişimine sahip olabiliyor.

Sayan, yazılımsal altyapı için gerekli her şeyin yerli olarak geliştirilmesini önemsediklerini kaydetti. Aynı zamanda verinin ülkemizde kalmasının da bir zorunluluk olduğunun altını çiziyor. Bu doğrultuda, tıpkı ödeme sistemleri altyapılarında olduğu gibi, eSIM teknolojisi için kullanılacak sunucuların Türkiye’de kurulu olması şartı aranacak.

eSIM teknolojisi Apple Watch’un yanı sıra Apple’ın en son iPhone modelleri iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone XR modellerinde de yer alıyor. Ancak Türkiye’de henüz bu teknoloji olmadığı için, ülkemizde satılan cihazlarda da eSIM desteği aktif değil. Ancak gerekli hazırlıklar tamamlanıp hizmet verilmeye başladıktan sonra Apple’ın da yazılım güncellemesiyle bu erişimi açacağını tahmin ediyoruz. Öte yandan iPad ve Apple Watch gibi diğer eSIM destekli cihazlar için de bu teknolojiye erişim açılacaktır.

İLGİLİ HABERLER