Teknoloji

Eski Google CEO’su Eric Schmidt Alphabet’in yönetim kurulundan ayrılıyor

eric schmidt google

Eric Schmidt Alphabet yönetim kurulundan haziran ayı itibarıyla ayrılacağını açıkladı. Eski Google CEO’su, 18 yıldır Google’ın çatı şirketinin yönetim kurulunda yer alıyordu. Schmidt, Alphabet’in yönetim kurulu başkanlığını ise geçtiğimiz yıl bırakmıştı. ABD’de orduyla yapılan ortak çalışmalar, Çin’deki potansiyel faaliyetler ve cinsel taciz iddialarının örtbas edilmesi gibi konuların konuşulduğu bir ortamda Schmidt’in aldığı bu karar biraz daha ilginç hâle geliyor.

Schmidt, görev süresi boyunca Google’ın önemli figürlerinden biri oldu. 2001’de Google CEO’luğuna getirilmesiyle birlikte yönetim kuruluna da atanan Schmidt, Larry Page ve Sergey Brin tarafından inşa edilen yapıya kurumsal uzmanlığı katan isim olarak tanımlanmıştı. 2011’de CEO’luğu bırakarak yönetim kurulu başkanlığına geçen tecrübeli yönetici, Google’daki yeniden yapılanmanın ardından Alphabet’te de yönetim kurulu başkanlığını sürdürmüştü. Schmidt, geçtiğimiz yıldan bu yana ise sadece yönetim kurulu üyesi unvanını taşıyordu.

Alphabet’ten yapılan açıklamada, Schmidt’in görev süresinin 19 Haziran’da dolacağı ve kendisinin yeniden seçim için aday olmayacağı belirtildi. Şirket, Schmidt’in 2018’den beri sürdürdüğü “teknik danışman” görevine ise devam edeceğini açıkladı. Schmidt ise yeni yetenek neslinin hizmet etmesine yardımcı olmak amacıyla böyle bir karar aldığını belirtti. Eğitim faaliyetlerine biraz daha fazla odaklanacağını ve Schmidt Futures adını taşıyan yardım kuruluşunda çalışacağını söyleyen tecrübeli yönetici, teknik danışman olarak Alphabet ve Google’a yol göstermeyi sürdüreceğinin de altını çizdi.

Eric Schmidt Alphabet yönetim kurulundan ayrılma kararıyla şirketin elini biraz rahatlatmış olabilir. Tecrübeli yöneticinin Google tarihindeki yeri ve önemi çok büyük olsa da; diğer üst düzey yöneticilere yönelik cinsel taciz iddialarının örtbas edilmesinde rol oynadığı iddiası, kamuoyu gözündeki imajına darbe vurmuştu.

İLGİLİ HABERLER