Teknoloji

Epic Games’den Unreal Engine için yıllık abonelik modeli

epic games apple

Fortnite‘ın geliştiricisi Epic Games, oyun dışı geliştiriciler için Unreal Engine’in kullanımı konusunda yeni bir abonelik modeli sunacağını duyurmuştu. Oyun geliştiricileri için uyguladığı gelir paylaşımı modelinden farklı olarak, yıllık 1.850 dolar “koltuk başına” abonelik ücreti talep edecek. Şirket, geçtiğimiz yıl ödeme şemasında yapılacak değişiklikleri duyurmuştu. Şimdi de, nisan ayı sonunda Unreal Engine 5.4 sürümünün çıkışı ile yürürlüğe girecek planın detaylarını açıkladı.

Bu değişiklikler oyun geliştiricilerini etkilemeyecek; onlar, Epic’in araçlarına erişim için ömür boyu brüt geliri 1 milyon doları aşan ürünlerde yüzde 5’lik bir telif hakkı ödemeye devam edecekler. Yeni kişi başı abonelik ücreti, Unreal Engine’i doğrudan müşterilere satılmayan tematik park gezileri, araba içi bilgilendirme sistemleri veya film ve televizyon şovları gibi doğrusal içerikler üretmek için kullanan oyun dışı geliştiricilere uygulanacak.

Unreal Engine için oyun dışı geliştiricilere özel yeni abonelik sistemi

Unreal Engine için yeni fiyatlandırma modelini kullanarak ödeme yapacak tüm oyun dışı geliştiriciler bu kapsamda değil. Epic, yıllık brüt geliri 1 milyon dolardan az olan şirketleri, öğrencileri, eğitimcileri ve “hobistleri” muaf tutuyor. Unreal Engine için eklentiler üreten şirketler ise, motoru ücretsiz kullanmaya devam edebilecek. Bu durumlarda, Epic, gelirlerini Unreal Engine Marketplace’teki gelir paylaşım modeli üzerinden almaya devam edecek.

1.850 dolarlık yıllık ücret, hem Unreal Engine hem de Epic’in Twinmotion gerçek zamanlı görselleştirme aracı ve RealityCapture fotogrametri yazılımına erişimi kapsıyor. Epic, bu ek araçları 2025 sonuna kadar Unreal Engine’e doğrudan entegre etmeyi planladığını belirtiyor, ancak araçlar ayrıca yıllık 445 dolar karşılığında Twinmotion ve RealityCapture için 1.250 dolara da ayrı ayrı sunulacak.

Epic, bu yeni fiyatlandırma modeli, rakip Unity’nin tartışmalı bir ödeme modeli duyurusunu geri çekmesinden birkaç hafta sonra geldi. Unity’nin geri çektiği fiyatlandırma modeli gibi, Epic de yeni fiyatlandırma modelinin yalnızca en son motor sürümü olan Unreal Engine 5.4 ile yapılan oyunlara uygulanacağını söylüyor. Bir geliştirici 5.3 sürümünü veya daha eski bir sürümü kullanıyorsa, fiyat değişiklikleri yükseltme yapana kadar uygulanmayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER