Teknoloji

Epic ve Apple kavgasında mahkemeden Unreal Engine kararı

apple app store epic games fortnite

Epic Games ve Apple arasında bundan yaklaşık 10 gün önce patlak veren kavgada farklı cepheler de açılıyor. Mahkeme, Epic’in oyun motoru Unreal Engine’in korunması için Apple aleyhine bir kısıtlama kararı çıkarttı.

Aslında Epic yeni ödeme sistemi nedeniyle Apple’ın kendisine karşı attığı adımların tamamının durdurulması için mahkemeye başvurmuştu. Şirket burda öncelikle Fortnite’ı App Store’a geri döndürmeyi amaçlasa da, istediğini alamadı.

Hakim Yvonne Gonzalez Rogers tarafından alınan karar, iki şirket arasında önümüzdeki dönemde yaşanacaklar konusunda da bir ipucu veriyor. Rogers, kararında Epic’in Fortnite eksenindeki kaygı ve şikayetlerine katılmadığını açıkça belirtti.

Fortnite’ın iOS’te olmaması sırasında yaşayabileceği prestij kaybına fazla değinmeyen Rogers, Epic’in gördüğü zararın “onarılamaz” olmadığını ifade etti. Rogers, Epic’in dava sürecinde geçici olarak kendi ödeme sistemini geri çekip sonucu bekleyebileceğini ve bu sayede Fortnite’ın da yeniden iOS’e dönebileceğini de ifade etti.

Unreal Engine oyun motoru konusunda ise hakim Epic Games’ten yana karar verdi. Apple’ın bu haftanın sonuyla birlikte Epic Games’in geliştirici araçlarına erişimini kesme kararı, Unreal Engine’i de tehlikeye atmıştı. Ancak mahkeme, bu ihtimali ortadan kaldırdı. Rogers, iki şirketin birbirlerine karşı ihtiyati tedbir uygulama özgürlüğünün bulunduğunu; ancak yapılan uygulamaların olayda tarafsız olan kişi ve kurumları etkileyemeyeceğini belirtti. Bu da Epic’in Unreal Engine oyun motorunu kullanan geliştiriciler için bir tehdit olmadığı anlamına geliyor.

Epic ve Apple arasındaki hukuk mücadelesi bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Bu mücadelede ara ara gidişatı değiştirecek bu tarz kararlarla karşılaşmak da sürpriz olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER