Teknoloji

Fransa ve ABD’den teknolojinin devlerini rahatlatacak uzlaşma

emmanuel macron donald trump

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump, iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilime yol açan ve büyük teknoloji devlerini de korkutan “dijital hizmetler vergisi” konusunda uzlaşmışa benziyor. Macron, bu yıl içinde şirketlerin dijital hizmetler üzerinden Fransa’da kazandıkları paranın yüzde 3’ünü vergi olarak ödemesini öngören bir yasayı onaylamıştı. Trump da buna karşılık olarak Fransız şaraplarının ABD’ye girişi için ekstra gümrük vergisi uygulanabileceğini açıklamıştı.

Karşılıklı vergi uygulama planlarının sebep olduğu açmaz, G7 zirvesinde çözülmüş gibi görünüyor. Gazetecilere konuşan Fransa Cumhurbaşkanı, “Aramızdaki zorlukları aşmak için bir anlaşmaya vardık” ifadesini kullandı.

Anlaşmanın koşulları henüz bilinmiyor. Ancak Macron’un verdiği bilgiye göre, yapılacak ödemenin kesin miktarı, yapılacak uluslararası vergi anlaşmasının koşulları doğrultusunda belirlenecek.

Fransa’nın yasasına göre, yıllık küresel geliri en az 750 milyon avro olan ve Fransa’da dijital hizmetlerle en az 25 milyon avro kazanan şirketler bu vergiyi ödemek zorunda. Bu da Facebook ve Amazon’un aralarında bulunduğu 30 Amerikan şirketini etkiliyor. İngiliz, Çin, Fransız ve Alman şirketleri de yeni vergi taslağından etkilenecekler arasında yer alıyor.

Emmanuel Macron dijital hizmetler vergisinde kamuoyu baskısıyla harekete geçmişti

Macron, dijital hizmetler vergisi konusunda kamuoyundan gelen baskıyla harekete geçmişti. Almanya ve İtalya’da olduğu gibi, Fransa’da da pek çok kişi teknoloji devlerinin yeterince vergi ödemediğini düşünüyor. Avrupa’da faaliyet gösteren şirketlerin büyük kısmı yüzde 20’nin üstünde vergiler öderken, teknoloji şirketleri bu oranın yarısından daha azını ödüyor. Apple daha önce Fransa’ya geçmişe dönük olarak 500 milyon avro vergi ödemeyi kabul etmişti.

Apple’ın yaptığı ödeme, bu konunun bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyduğu gerçeğini değiştirmiyor. Emmanuel Macron, bu konuda uluslararası bir düzenleme için çalıştıklarını ve hedeflerinde belirli bir şirketin olmadığını, sadece çözüm istediklerini dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER