Teknoloji

Elon Musk ve Jack Dorsey’e Twitter davası

twitter blue

Twitter yönetim kurulu, Elon Musk tarafından sunulan 44 milyar dolarlık satın alma teklifini kabul etmişti. Ancak bu sürecin tamamlanması pek pürüzsüz olmayacak gibi görünüyor. ABD’nin Florida eyaletinde bulunan bir emeklilik fonu, Musk ve Twitter’ı mahkemeye verdi.

Dava dilekçesinde Musk’ın Twitter’daki hissesi nedeniyle satın alma sürecinin 2025’e kadar tamamlanamayacağı belirtiliyor. Orlando Polis Emeklilik Fonu tarafından açılan davada, Twitter’ın yönetim kurulunun da anlaşmayı onaylayarak güvene dayalı görevlerini ihlâl ettiği öne sürülüyor. Dilekçede davalı olarak Musk ve Twitter’ın yanı sıra mikro blog servisinin kurucusu ve eski CEO’su Jack Dorsey ile hâlihazırdaki CEO’su Parag Agrawal’in de adı geçiyor.

ABD’nin Delaware eyaletinde açılan davanın eyaletin tüzel kuruluş yasalarındaki önemli noktalara temas ettiği belirtiliyor. Engadget sitesinin haberine göre; 203. Kısım olarak anılan bir yasa, bir şirkette yüzde 15’ten fazla hisseye sahip olan hissedarların kalan hisselerin üçte ikisinin onayını almadan bir anlaşma içine giremeyeceğini belirtiyor. Bu onay olmadan yapılan anlaşmaların üç yıl boyunca tamamlanamayacağı ifade ediliyor.

Emeklilik fonunun avukatlarına göre, Musk’ın ilk başta Twitter hisselerinin yaklaşık yüzde 10’una sahip olması, 203. Kısım olarak anılan yasanın işletilemeyeceğini düşündürüyor. Ancak fon Musk’ın Twitter’da yüzde 8.8 hisseye sahip olan yatırım bankası Morgan Stanley ve yüzde 2.4 hisseye sahip olan eski CEO Jack Dorsey ile bir pakt kurduğunu iddia ediyor. Bu üç tarafın sahip olduğu hisselerin toplamı, 203. Kısım’ın işletilmesini mümkün hâle getiriyor.

Engadget’a konuşan hukuk profesörü Ann M. Lipton, söz konusu yasa nedeniyle çok dava açılmadığını ve bu nedenle süreci izlemenin ilginç olacağını belirtti.

Twitter’ı satın alma sürecinde Musk’a destek verecek yatırımcıların isimleri de hafta içinde ortaya çıkmıştı. The New York Times’ın haberine göre; Elon Musk Twitter için kendisine destek veren yatırımcılara yatırımlarının 5 ila 10 katı bir geri dönüş vadediyor. Bu vaadin gerçekleşebilmesi için satışın onaylanması gerekiyor. ABD’de bu onayı verecek merci olan Federal Ticaret Komisyonu’nun veto uygulaması beklenmiyor. Komisyonun anlaşmayla ilgili kararını haziran ayı içinde açıklaması planlanıyor. Sürecin ABD dışında Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından da yakından takip edildiğini belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER