Teknoloji

Eddy Cue: FBI şifreleme konusunda korsanların yararına çalışıyor

eddy cue

Apple, FBI ile yaşadığı şifreleme tartışmasında sesini ilk olarak CEO’su Tim Cook’un açıklamalarıyla duyurmuştu. Şirket, tartışmada kamuoyu desteğini kazanmak için duruşunu mümkün olduğunca net biçimde anlatmaya yönelik faaliyetlerini sürdürürken, diğer üst düzey yöneticiler de demeçleriyle CEO Cook’u destekliyor.

Bu yöneticilerden biri olan Apple başkan yardımcısı Eddy Cue, İspanyolca yayın yapan Univision’a verdiği röportajda FBI’ın şifreleme konusundaki duruşununun siber korsanların ve suçluların yararına olduğunu, ancak FBI’ın henüz bunun farkına varamadığını belirtti.

Amerikan hükümetinin güvenliğin sıkılaştırılması konusundaki ısrarının herkesten fazla olduğunu söyleyen Cue, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan (NSA) sorumlu olan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın şifreleme özelliklerinin giderek daha güvenli hâle getirilmesini istediğini hatırlattı ve Carter’ın sistemdeki bir açığın siber korsanların faydasına olacağını bildiğini söyledi. FBI’ın hem şifrelemenin devamını hem de dilediği zaman sistemlere giriş yapabilmeyi istediğini söyleyen Cue, bu iki imkanın aynı anda sunulmasının mümkün olmayacağının altını çizdi.

FBI ve Amerikan devletiyle karşı karşıya gelecekleri bir konuma düşeceklerini hiç beklemediğini dile getiren Cue, devlete telefonlara erişim konusunda büyük güçler verilmesinin doğru bir hamle olmayacağını savundu.

Apple, söz konusu süreci ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşımaya hazırlansa da; tartışmada kararın ABD Kongresi tarafından verilmesini istiyor. Davanın tüm Amerikan vatandaşlarını ilgilendirdiğini gerekçe göstererek böyle bir talepte bulunan Apple için ABD Kongresi üzerinde etki kurmanın daha kolay olduğunu unutmamak gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER