EğlenceManşetler

EA Sports FC 24 İncelemesi: Yeni döneme güçlü başlangıç

EA Sports FC 24

Uzun yıllar boyunca futbol oyunu denince dünyada pek çok kişinin aklına ilk olarak EA Sports imzalı FIFA serisi geldi. 2000’li yılların başında Konami’nin Pro Evolution Soccer yani PES serisiyle girdiği rekabetten galip çıkan FIFA serisi, 2024 ile birlikte önemli bir değişim geçiriyor. FIFA ile anlaşması sona eren EA Sports, popüler futbol oyununu EA Sports FC adıyla piyasaya sürmeye karar verdi. EA Sports FC 24 de yeni dönemin ilk oyunu olarak oyuncularla buluştu. EA Sports FC 24 inceleme yazımızda oyundaki yenilikleri, detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz. Teknoblog’un takipçisi ve dostu Murat Emre Özdemir’e de incelemeye katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Kapsamlı ve daha detaylı değişikliklere geçmeden önce arayüzdeki bazı görsel değişikliklerden bahsetmekte fayda var. FC 24’ün arayüzünde FIFA 23’e kıyasla çok büyük bir farktan söz etmek mümkün değil. Tabii ki, daha önce FIFA logosu gördüğümüz yerlerde artık FC 24 logosunu görüyoruz. Buna ek olarak, menüde dikey düzlemden yatay düzleme geçilmiş. Yani menüdeki farklı modlar ve seçenekler dikey değil, yatay olarak sıralanıyor. Bunun menüde dolaşımda kolaylık sağladığı rahatlıkla söylenebilir. Zira hiçbir mod ana menüde başka bir başlığın altına gizlenmiyor ve her bölüme ana ekran üzerinden erişilebiliyor.

EA Sports FC 24, daha ilk anlardan itibaren oyunculara “tanıdık bir deneyim” içinde olduklarının hissettiriyor. Şut animasyonlarında, yorumlarda veya gol sevinçlerinde daha önceden aşina olunan şeyleri görmek mümkün. İlk başta oyun FIFA 23’e kıyasla daha yavaş hissettirse de, bunun geçici bir durum olduğunu belirtmek gerekiyor. Zira serinin adı FIFA iken de her yeni oyun bir öncekinden daha yavaş hissettirse de, oyuna alıştıkça bu his ortadan kalkıyordu. Benzer bir senaryonun EA Sports FC 24 tarafında da tekrarlanacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

EA Sports FC 24’ün en önemli yönlerinden birisi de HyperMotion V teknolojisinin varlığı. Bu teknoloji UEFA Erkekler ve Kadınlar Şampiyonlar Ligi, Premier Lig ve La Liga gibi üst düzey organizasyonlardaki 180’den fazla maçın hacimsel verilerini kullanarak gerçek futbolun ritmini oyuna getirmeyi vadediyor. HyperMotion V’nin hacimsel verileri, rekabetçi maçlarda sahadaki 22 oyuncunun aynı anda takip ederek, takım halindeki mücadelenin dinamiklerinin oyuna yansımasını sağlıyor.

Özellikle oyunun fizikselliğinde HyperMotion V ile belirgin bir artış olduğu fark ediliyor. Oyuncular hem rakipleriyle yeni yöntemlerle mücadele edebiliyor hem de top üzerinde kendilerine daha fazla alan açabiliyor. Bu yeni animasyonlar sayesinde oyundaki mücadele dozu çok daha yoğun şekilde hissedilebiliyor. HyperMotion V şemsiyesi altındaki AcceleRATE 2.0, oyunculara hızlanmaları ve ek hızlanma arketipleriyle ivme kazanmaları için yeni yollar sunuyor ve rakipleri geride bırakmak için daha fazla yol sunuyor. AI Mimic ile oyundaki en iyi 1200 futbolcunun vücut hareketleri son derece gerçekçi biçimde gözlemlenebiliyor. Futbolcuların şut ve pas dinamikleri ile kalecilerin kurtarışlarının gerçekçiliği için de yapay zekâdan yararlanılmış. Özellikle kalecilerdeki gelişimde HyperMotion V ve yapay zekânın etkisinin olduğu söylenebilir

ea sports fc 24 inceleme

HyperMotion V ve PlayStation 5’in DualSense oyun kumandasının verdiği geri bildirim, hassas top ve oyuncu fiziği, gözle görülür saha aşınması ve yıpranması ve gol sonrası sarsıntı hissi ile maçları gerçekçi hale getiriyor. Gerçekçi bir futbol atmosferi yaratmak için detaylara çok fazla önem verildiği rahatlıkla söylenebilir. Örneğin, bir serbest vuruş pozisyonundan önce hakemin bakış açısından pozisyonu görmek mümkün oluyor. Buna ek olarak, pozisyonların tekrarı tıpkı gerçek futbol maçlarındaki gibi açılarla bir kez daha izlenebiliyor.

FC 24’ün getirdiği yeniliklerden biri, daha uzun mesafeli yayın görünümü. Böylelikle oyuncular sahada çok daha geniş bir alanı görebiliyor. Bu da oyuncuların daha farklı taktik varyasyonlarını uygulamaları ve oyun anlayışlarını zenginleştirmelerini mümkün kılıyor. Oyunun bir önceki versiyona göre, daha yavaş geldiğini yukarıda belirtmiştik. Bu yavaşlama ile oyunun yeniliklerinden biri olan “Precision Pass” (Hassas Pas) özelliğinin birleşimi, oyuncuların yaratıcılığına ayrı bir boyut kazandırabilir.

Yayın görünümünden bahsetmişken, maç içi animasyonlarda tribünlerin eskisi kadar gösterilmediği de fark ediliyor. Saha içi ve soyunma odasından futbolcu görüntüleri, maç içi animasyonlarda daha büyük yer tutuyor. Yine de, bazı maçlar öncesinde stadyum dışından taraftar görüntülerini izlemek mümkün oluyor. Maç yayınlarının genel itibarıyla gerçek TV yayınlarının büyük kısmını gölgede bırakacak kadar güzel olduğunu da söylemek gerekiyor.

ea sports fc 24 inceleme

Tekrar Precision Pass’e dönelim. Precision Pass sayesinde EA Sports FC 24’te oyuncular defansa pres yaparken bir taraftan da forvetlerinin koşusunu takip edebiliyor ve sonrasında kaptıkları topu bir ara pas ile forvetlerinin önüne yuvarlayarak şık gollere imza atıyor. Oyun anlayışı “orta, kafa ve gol” şeklinde olan oyuncuların bunu ne kadar benimseyeceği meçhul. Ancak “güzel oyun” savunucularının Precision Pass özelliğinden bir hayli memnun kalacağı rahatlıkla söylenebilir.

ea sports fc 24 inceleme

EA Sports FC 24 ile sunulan en önemli yeniliklerden birisi de PlayStyles özelliği. PlayStyles, oyuncunun istatistiklerini tamamlayıcı nitelikte işlev gören belirli yetenekler sağlıyor. Burada altı farklı kategoriye dağıtılmış toplam 32 PlayStyles yeteneği karşımıza çıkıyor. Ana kategoriler Şut, Pas, Savunma, Top Kontrolü, Fiziksel ve Kalecilik adını taşıyor. Örneğin, “ilk dokunuş” yeteneği Pedri veya Jack Grealish gibi teknik kapasitesi yüksek oyuncularda görülüyor ve bu oyuncuların iyi bir ilk dokunuştan sonra topu adeta ayaklarına yapıştırmalarını sağlıyor. Engelleme veya Araya Girme gibi yetenekler ise defans oyuncularının kurnaz forvetlere karşı başarı şansını artırıyor. Özellikle çevrimiçi oyun deneyiminde bunun büyük önem taşıdığı söylenebilir. Güçlü Kafa yeteneğine sahip forvetler ise kafalarına gönderilen toplarda skoru kolaylıkla değiştirebiliyor. Bu yeteneği Erling Haaland ve Oliver Giroud gibi oyuncularda görebiliyoruz.

PlayStyles yeteneklerinin sadece “elit” futbolculara verilmediğini, en iyinin bir alt seviyesindeki futbolcularda da karşımıza çıktığını ve bu futbolcularda söz konusu yeteneklerin farkının çok daha iyi hissedildiğini belirtmek gerekiyor. Böylelikle geçmiş yıllardaki oyunlarda özellikle Ultimate Team modunda göz ardı edilen futbolculara ekstra bir değer kazandırılmış oluyor. Örneğin, toplam reytingi 78 olan bir orta saha oyuncusu, özel pas yetenekleri sayesinde oyunda etkili bir silaha dönüşebiliyor. Oyuncular, futbolcunun PlayStyles yeteneğini uygulamaya hazır olduğunu başının üstünde beliren PlayStyles yeteneği sayesinde anlayabiliyor.

ea sports fc 24 inceleme

PlayStyles ile getirilen yetenekleri Ultimate Team modunda da bulmak mümkün oluyor. Bu moddaki en önemli yenilik ise oyuncuların pozisyonlarını değiştirmek için Pozisyon Değişikliği kartlarıyla uğraşmak zorunda kalmamak. Örneğin, elinizde hücum hattında hem sağda hem solda hem de en uçta kullanabileceğiniz çok yönlü bir oyuncu var. Geçmiş yıllarda bu tarz oyuncular birincil pozisyonlarından başka uygun pozisyonlara kaydırıldığında Pozisyon Değişikliği kartlarını kullanmak gerekiyordu. Bu kartlar da ya paketlerden çıkıyordu ya da oyun içi görevlerle elde ediliyordu. Artık söz konusu kartlar olmadan pozisyon değişikliği yapılabilecek ve takım kimyası da bundan etkilenmeyecek.

Buna ek olarak, Evolutions (Evrimler) özelliğiyle oyun içi görevleri yerine getirerek futbolcuların seviyesini yukarıya çekmek yani reytinglerini artırmak mümkün hâle geliyor. Favori futbolcularını Ultimate Team’ine ekleyen EA Sports FC 24 oyuncularının bu özelliği mutlukla karşılayacağı söylenebilir. Ultimate Team modunda daha önceden olduğu gibi yine çeşitli paket promosyonlarını bulmak mümkün. Paket açma animasyonlarının geçmiş yıllara göre kısaldığı da ayrıca dikkat çekiyor.

ea sports fc 24 inceleme

EA Sports FC 24’teki en önemli yeniliklerden birisi de kadın futbolunun oyunda çok daha belirgin hâle gelmesi. Artık oyuncular Ultimate Team modunda takımlarına kadın futbolcuları ekleyebilecek. Bu modda sunulan paketlerden kadın futbolcuların da sıklıkla çıkabileceğini belirtmekte fayda var. Hatta bazı paketlerde reytingi en yüksek isim bir kadın futbolcu olabiliyor. Kadın ve erkek futbolcuların aynı Ultimate Team içinde buluşmasının bu modun “fantezi” etkisini biraz daha kuvvetlendirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

ea sports fc 24 inceleme

Kadın futbolunun EA Sports FC 24’teki etkisini gösteren bir diğer mod ise Oyuncu Hikayesi. Bu mod, oyunun çıktığı ilk 40 günlük dönemde Chelsea kadın takımının Avustralyalı yıldızı Sam Kerr’in kariyerine odaklanıyor. Burada oyuncuların illa Sam Kerr’i kontrol etmeleri gerekmiyor. Ancak onlardan Kerr’in kariyerini tekrar etmeleri isteniyor. Bunun için Kerr’in kariyerinden belli örnek anlar seçilmiş. Verilen görevler seviye atladıkça zorlaşıyor. Örneğin, ilk seviyede oyunculardan sadece bir gol pası vermeleri istenirken; ilerleyen seviyelerde uzaktan bir şutla topu kaleye göndermeleri istenebiliyor. Sam Kerr’den sonra Oyuncu Hikayesi modunda başka kadın futbolcularla karşılaşmak da sürpriz olmayacaktır.

ea sports fc 24 inceleme

EA Sports FC 24’te de oyuncular hem bir teknik direktör hem de futbolcu kariyerini deneyimleyebiliyor. Teknik direktör kariyerinde yeni Total Yönetim Sistemi ile oyuncular kendilerine özel bir taktiksel kimlik tanımlayıp bunu takımlarında uygulayabiliyor. Bu doğrultuda antrenör ekibini genişletmek ve maç öncesi raporlar ile rakipler hakkında bilgi edinmek ve buna göre taktikler geliştirmek de mümkün. Teknik direktör kamerasıyla oyunu saha kenarından izlenebiliyor ve takım buna göre yönetilebiliyor. Sezon sonunda ulaşılan zaferler ise özel bir geçit töreniyle kutlanabiliyor.

  • ea sports fc 24 inceleme

Kariyer modunu bir futbolcu olarak oynamayı tercih edenler de otobüs tepesinde şampiyonluk kutlayabiliyor. Sıra dışı başarılar elde eden futbolcular ise hem katıldıkları turnuvalar tarafından ödüllendirilebiliyor hem de Ballon d’Or gibi prestijli ödüller kazanabiliyor. Bu modun yeniliklerinden biri olan oyuncu temsilcileri yani Türkiye’de kullanılan tabiriyle “menajerler”, kariyer yönlendirmesine yardımcı oluyor. Bu modda yapılan her seçim, dönüşülecek futbolcuyu tanımlıyor. “Futbolcu Olarak Oyna” kamerası da oyuncuların daima maçın odak noktasında olmasını sağlıyor.

EA Sports FC 24, lisanslı turnuvalar bakımından seleflerinin zenginliğini koruyor. Premier Lig, La Liga, UEFA Şampiyonlar Ligi, Bundesliga, Serie A ve Ligue 1 gibi prestijli turnuvalar oyunda tüm detaylarıyla yer alıyor. Trendyol Süper Lig de EA Sports FC 24’ün lisanslı turnuvaları arasında yer alıyor.

ea sports fc 24 inceleme

Oyunu kasım ayına kadar oynayanlar Founder (Kurucu) statüsünü kazanıyor. Ultimate Team modunda özel Founder kitlerini bulmak mümkün oluyor. Pro modunda ise üst lige çıkmak FIFA dönemine kıyasla daha zor. Artık play-off sistemiyle bir üst lige çıkılıyor. FC 24’ün ilk play-off dönemi 10 Kasım’da başlayacak. Pro moddaki bir diğer yenilik olan takvim ise oyunculara bir günde kaç maç yaptıklarını ve o günkü maçlarda aldıkları skorları gösteriyor.

EA Sports FC 24 yeni bir dönemi başlatıyor

EA Sports FC 24 ile futbol oyunları için yeni bir dönem başlıyor. Sırf bu bile oyunu ayrıcalıklı bir noktaya yerleştirmek için fazlasıyla yeterli. Oyun, FIFA döneminden aşina olduğumuz pek çok şey barındırsa da; yeni şut animasyonları, gol sevinçleri ve yeni anlatım kalıpları gibi değişiklikler de fark ediliyor. Kadın oyuncuların oyundaki varlığının kuvvetlenmesi ve Evolutions (Evrimler) özelliğiyle Ultimate Team deneyimi geliştirilirken, PlayStyles da oyuncuların sahadaki keyfini ve göz zevkini artırıyor. EA Sports FC 24, FIFA sonrası dönem için güçlü ve gösterişli bir başlangıcı mümkün kılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER