Teknoloji

E-Ticaret Sitesi Nasıl Olmalı?

E-Ticaret Sitesi Nasıl Olmalı, sorusunun cevabını merak edenler için Wix yararlı bilgileri sıralıyor ve pratik bir çözüm yolu sunuyor.
e-ticaret sitesi nasıl olmalı
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

E-ticaret pazarı son yıllarda istikrarlı bir büyüme kaydediyor. Özellikle pandemiyle beraber internet üzerinden alışveriş yapma alışkanlıklarını edindiğimizden beri birçok ürün ve hizmeti e-ticaret sitelerinden almayı tercih ediyoruz. Bu nedenle bir işletmenin e-ticaret sitesine sahip olması büyüme kaydedebilmesi bakımından çok önemli. Eğer bu kararı verdiyseniz muhtemelen nasıl bir e-ticaret sitesine sahip olmanız gerektiğini merak ediyorsunuzdur.

E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

E-ticaret işi geliştirirken ilk olarak web sitenizin nasıl görünmesi gerektiği, hangi özellikleri barındırması gerektiği, içeriklerin nasıl yazılması gerektiği gibi sorular sorarak başlarsınız. Ve elbette tüm bunları yapabilecek bir yazılımcıya ihtiyacınız olduğunu düşünürsünüz. Halbuki hazır web sitesi kurmanızı sağlayacak platformlar sayesinde hiç kodlama bilmeden bir siteye sahip olmanız mümkün. Hazır web sitelerinin e-ticaret paketleri, dijital dünyaya adım atmak isteyen işletme sahiplerine birden çok seçenek sunar. Böylece ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir paket seçebilir ve size sunulan onlarca tema, şablon, özellik arasından kolayca e-ticaret sitesi kurulumunu tamamlayabilirsiniz.

E-ticaret paketleri sunan hazır web sitesi platformlarının işinizi kolaylaştırdığı doğrudur. Teknik bilgisi hiç olmayan bir kişinin bile hayalindeki web sitesini kurmasını sağlayabilir. Üstelik CRM, ERP, CMS, online ödeme, sipariş yönetimi gibi birçok hizmetle entegre oldukları için kurulum sürecini hızlandırır. E-ticaret sitesi için hazır web sitesi kurma platformlarından yararlanmak; web sitenizin en iyi şekilde desteklenmesine, işletme maliyetlerinizi düşürmenize ve potansiyel müşterilerinize bir an önce ulaşabilmenize yardımcı olur. Kullanıcı Deneyimi (UX) ve Kullanıcı Arayüzü (UI), güvenli ödeme, ürün ve hizmetleri kategorilendirme gibi önemli hususlara odaklanır ve kullanımı kolay hale getiren özellikler üzerinde çalışır.

E-Ticaret Sitesinde Hangi Özellikler Bulunmalı?

E-ticaret paketleri de her işletmeye özel web sitesi kurulumuna izin veren kolaylaştırıcılardan biridir. Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza göre işletmeniz için en uygun e-ticaret paketini seçebilirsiniz. Ancak yine de web sitesi kurulumunda nelere dikkat etmeniz konusunda bir rehbere ihtiyacınız olacaktır. Biz de en iyi e-ticaret sitesi özellikleri nelerdir sorusunun cevabını sizler için derledik. E-ticaret sitesi kurmaya karar vermiş ve kendine uygun e-ticaret paketini bulmak isteyenler için olmazsa olmaz özellikleri öğrenmek istiyorsanız mutlaka yazımızın devamını okumalısınız!

  •  Kullanıcı Dostu Arayüz

Herhangi bir işin karmaşık hale getirilmesinden ziyade basit tutulması birçok açıdan faydalıdır. Bu ilke, web sitesi tasarımında da geçerlidir. İnternet üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin birçoğu online mağazaların kullanım kolaylığını oldukça önemsiyor. Müşterilerin satın alma sürecinde engeller ile karşılaşmamasını ve hızlı bir şekilde istediklerine ulaşabilmesini sağlamak bir e-ticaret sitesi kurulumunda temel amaç olmalı.

Kullanıcı dostu bir gezinme, web sitenizi ziyaret edenlerin yeniden sizi tercihe etmesini garantiler. Anasayfa düzeni, menü çubuğundaki öğeler, ürün ve hizmetler sayfasının tasarımı kullanıcı dostu bir web sitesi için dikkat edilmesi gereken alanlardır. Üstelik web sitesinin mobil uyumlu olması da gerekir çünkü günümüzde e-ticaret sitelerine giriş çoğu zaman mobil cihazlar aracılığıyla olmaktadır. Bu sebeple kullanıcı dostu bir web sitesi için, mobil uyumlu tasarımlara özen gösterilmelidir.

  •  Güvenlik

Online mağazanın müşterilerine vadedebileceği en önemli özelliklerden biri de güvenliktir. Güvenli online ödeme, SSL sertifikası, PCI uyumluluğu gibi özellikler bir e-ticaret sitesinin olmazsa olmazlarındandır. Müşteri verilerinin güvenliği de web sitesinin arama motorları tarafından güvenli olarak algılanması da bir e-ticaret mağazasının öncelikli olarak dikkate alması gereken hususlardır. SSL sertifikaları, online alışverişler gibi hassas işlemlerin güvenle tamamlanmasına izin veren küçük veri dosyalarıdır. PCI uyumluluğu da ödeme kartı sektörü veri güvenliği standartlarıyla uyumluluğu ifade eden bir özelliktir. Müşterilerinize güvenli ödeme seçenekleri sunan özelliklerin olduğu bir e-ticaret paketini seçmeye dikkat etmelisiniz.

  •  Ürün Sıralama ve Filtreleme

E-ticaret web sitesi için ürün sıralama ve filtreleme neredeyse bir zorunluluktur. Kullanıcıların belirli bir kategoride bulunan ürünleri ihtiyaçlarına ve isteklerine göre daraltmasını sağlayacak filtreler; marka, renk, beden gibi parametreler doğrultusunda hazırlanır. Ürün sıralama ise görüntülenen ürün sayısını daraltmadan bir kategorideki ürünlerin belirli bir kritere göre sıralanmasını sağlayan bir özelliktir. Fiyat, müşteri yorumu, popülerlik gibi kriterlere göre ürünlerin listelenmesi sağlanır.

Bir e-ticaret sitesinin başarısı, ürünlerin bulunabilirliğine bağlıdır. Bir tüketicinin istediği ürünü geniş bir ürün yelpazesinden bulması sıralama ve filtreleme olmadan olanaksız olmasa bile zaman kaybıdır. Oysa insanların internet üzerinden alışveriş yapmasının sebebi çok zaman harcamadan satın almayı mümkün kılmasıdır. Bu sebeple web sitenizde ürünlerin kolaylıkla bulunabileceği ürün sıralama ve filtreleme özelliklerinin olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.

  •  Müşteri Yorumları

İnternet üzerinden alışveriş yaparken en çok neye dikkat ediyorsanız? Durun tahmin edelim: Müşteri yorumları! Bir ürünü satın almış tüketici yorumları, o ürünü rahatlıkla sepete eklememize yardımcı olur. Bu nedenle olumlu ya da olumsuz eleştiriler alabileceğiniz ürün inceleme bölümünü web sitenizde mutlaka bulundurmalısınız. Olumlu yorumlar potansiyel müşteriler nezdinde güvenilirliğini artırmanıza yardımcı olurken olumsuz yorumlara yaptığınız dönüşler de yine güven oluşturmanızı sağlar. Dolayısıyla yorum bırakmak için eklenen bir bölüm işletmenizin başarılı olması için önemli bir e-ticaret özelliğidir, eklemeyi unutmamalısınız!

  •  Alışveriş Sepeti

E-ticaret sitelerinde bulunan sepet; alışveriş ve satın alma işlemleri arasındaki boşluğu tamamlayan bir alandır. Alışveriş sepeti, tüketicinin ödemesini kabul eder ve bu bilgileri işletme sahibine, ödeme işlemcisine diğer taraflara dağıtılmasını sağlar. Üstelik tüketicinin siparişlerini takip etmenize ve satın alma alışkanlıklarını işleyerek gelecekte kullanmanıza izin verir. Terk edilmiş sepet hatırlatması özelliği bulunan web siteleri de tüketicilerine kalan ürünleri hatırlatarak satışın gerçekleşmesi onları için teşvik eder. Alışveriş sepeti özelliği kullanıcı kolaylığının ötesinde satıcı içinde oldukça işlevsel ve karlı bir uygulamadır.

Burada sıralanan özellikler müşterilerinize en iyi e-ticaret hizmeti sunmanıza yardımcı olabilecek özelliklerden yalnızca birkaçıdır. İhtiyaçlarınıza, bütçenize, işletme büyüklüğünüze uygun olarak bu özellikleri değerlendirmeli ve hazır web sitesi kurmanızı sağlayan platformlardan sizin için en iyisi olacak e-ticaret paketleri arasından seçim yapmalısınız. İşletmenizin bulunduğu sektöre, ürün ve hizmetlerinizin türüne göre özelleştirilmiş e-ticaret şablonları bulabilir ve işinizi dijital alanda büyütebilirsiniz. İster bir butik otel sahibi olun, ister özel ders veren bir öğretmen olun isterseniz de tasarım kıyafetler satan bir girişimci olun kendinize uygun bir e-ticaret paketi mutlaka bulacaksınız.

İLGİLİ HABERLER