Ulaşım

Dünyanın en büyük uçağının test uçuşları 2016’da başlayacak

stratolaunch-040715

Microsoft kurucusu Paul Allen, dünyanın en büyük uçağını inşa etme hedefini 2011’de açıklamış ve bu yolda aralarında Tesla CEO’su Elon Musk’ın da bulunduğu çeşitli ortaklarla birlikte çalışmaya başlamıştı. Stratolaunch adını taşıyan uçağın üretimine Kaliforniya’da bulunan Mojave Hava ve Uzay Üssü’nde başlandığı belirtilirken, test uçuşları için de 2016 işaret edildi. Allen’ın “Stratolaunch Systems” adını taşıyan şirketi, sadece dünyanın en büyük uçağını üretme hedefiyle hareket etmiyor. Şirket öncelikli olarak uydu taşıyan roketlerin havalanmasını sağlamayı amaçlıyor.

Stratolaunch Systems’ın uçağı sayesinde roketlerin fırlatılmasında ciddi bir yakıt tasarrufu sağlanabileceği ve hava koşullarından doğan engellerin aşılabileceği belirtiliyor. Uçakların birden fazla seferde kullanılabilmesi ve araştırmacılara roketin bırakılması için uygun yerin seçilmesi imkanının sunulması sayesinde uyduların yörüngelerine yerleşiminin de kolaylaşabileceği ifade ediliyor.

Stratolaunch Systems’ın kurucuları arasında bulunan Burt Rutan’ın kurucusu olduğu Scaled Composites isimli şirket, iki adet Boeing 747’yi kullanarak Stratolaunch’un üretimini gerçekleştiriyor. Uçak yapımı tamamlandığında 117 metre genişliğinde bir kanat genişliğine sahip olacak. Bu rakam halihazırda dünyanın en büyük yolcu uçağı konumunda olan Airbus A380’in kanat genişliğinden 38 metre daha fazla. KGET’e konuşan Scaled Composites Başkanı Kevin Mickey, uçağın kanatlarına bir Amerikan futbolu sahasının yerleştirilmesi durumunda kanat uçlarının kale direklerinin arasında 4.5 metre bulunacağını belirtti.

Uçağın havalanması için yaklaşık 3.6 kilometre uzunluğunda bir piste ihtiyaç duyulması, Stratolaunch’un en önemli problemleri arasında yer alıyor. Mevcut ticari uçakların önemli kısmı 2 ila 2.5 kilometrelik pistlerden havalanıyor. Yine de, Allen ve iş arkadaşları Stratolaunch’un başarıya ulaşacağına ve uzay yolculuğunu kolaylaştıracağına inanıyor.

İLGİLİ HABERLER