Teknoloji

Drone pilotu yanardağın görüntüsünü çekmek uğruna aracını eritti

reykjanes drone volkan

Bir drone pilotu yakın zamanda İzlanda’da patlayan bir yanardağın içine doğrudan bakan bazı olağanüstü görüntüler yakaladı. Ne var ki, fotoğrafçı Garðar Ólafs, makinesini sıcağa ve fışkıran lavlara o kadar yaklaştırdı ki, drone’unu eve götürdükten sonra, makinenin bir kısmının eridiğini fark etti.

Aşağıda göreceğiniz Instagram videosu, İzlanda’nın başkenti Reykjavik’in yaklaşık 24 km güneybatısında bulunan Fagradalsfjall adlı düz tepeli bir dağın yakınında gerçekleşen, şimdiye kadar gördüğümüz bir patlamanın en etkileyici görüntülerinden ve seslerinden bazılarını içeriyor.

Ólafs şanslıymış ki, DJI drone’unu tamamen kaybetmemiş. Ancak elde ettiği görüntüler, riskli uçuşa değdiğini gösteriyor. Ólafs, PetaPixel‘e “Drone’umu patlamanın etrafında uçuruyordum ve onu tamamen yukarıdan görmenin harika olacağına karar verdim.” dedi. “Tek görebildiğim lav püskürene kadar drone’u yavaşça indirdim ve yukarı baktığımda artık drone’u görmedim. Tam anlamıyla, yanardağın kraterinin içindeydim.”

Drone’u yerinde bırakırsa daha uzun süre dayanamayacağını anlayan Ólafs aceleyle onu tehlikeli yerden çıkardı ve kalkış noktasına geri döndürdü. Uçuştan sonra makineyi inceleyen İzlandalı fotoğrafçı, volkandan gelen ısının drone’un alt tarafındaki ışığı erittiğini ve ayrıca engellerden kaçınma sensörlerine zarar verdiğini söyledi. Ne var ki, drone’unu öfkeli bir yanardağa doğru uçururken, bu sensörleri kaybetme ihtimalini pek umursamamış olmalıdır.

Makine hâlâ uçsa da, artık olması gerektiği gibi çalışmıyor. Uçuş sırasında bir dizi hata mesajı görünüyor. Reykjanes bölgesinde volkanın yakınında yaşayan Ólafs, olağanüstü doğa harikasının bazı dramatik görüntülerini yakalamak için insansız hava aracını patlamanın üzerinden uçurmak zorunda olduğunu hissetti. Fotoğrafçı, drone görüntülerini ve diğer fotoğraflarını stok görüntü kaynakları üzerinden satarak kazanç sağlıyor. Elde ettiği görüntüler, birkaç drone’a bedeldir.

Ólafs, Instagram hesabındaki paylaşımda,  “Evimden 15 dakika uzakta patlayan bir volkanın olması çok özel bir duygu,” diye yazdı. “Reykjanes, İzlanda’nın her zaman küçümsenen bir parçası olmuştur, ancak bugün muhtemelen en bilinen kısmı, işlerin bir gecede değişmesi komik.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER