Ulaşım

Donald Trump sürücüsüz otomobillerden hoşlanmıyor

donald trump

ABD Başkanı Donald Trump, sürücüsüz otomobil teknolojisine pek sıcak bakmıyor. Dört farklı kaynaktan gelen bilgileri derleyen Axios, başkanın özel sohbetlerde sürücüsüz otomobillere olan antipatisini dile getirdiğine dikkat çekti. Trump’ın 2017’de bir Tesla sahibiyle yaptığı bir sohbette, “Evet, bu havalı ama ben asla sürücüsüz bir otomobile binmem…Bir bilgisayarın beni gezdirmesine güvenmiyorum.” şeklinde konuştuğu ifade edildi.

Başkanlık uçağı Air Force One’da ve Beyaz Saray’da yapılan başka sohbetlerde ise Trump’ın olası sürücüsüz otomobil kazalarına dikkat çektiği ve insanların kontrolü kaybetmesinden yakındığı belirtildi. Kaynakların verdiği bilgiye göre, ABD Başkanı söz konusu sohbetlerden birinde şu ifadeleri kullandı: “Siz arka koltukta otururken arabanın birden zikzak yapmaya başladığını ve sizin bu lanet arabayı durdurmak için hiçbir şey yapamadığınızı düşünebiliyor musunuz?”

Bu sohbetin büyük ölçüde otonom sistemlerle uçan bir uçakta yapılması, ABD Başkanı’nın demeçlerine daha ironik bir hava kazandırıyor. Ancak Trump’ın sözlerinin Amerikan toplumunda sürücüsüz otomobillere yönelik genel bakışı yansıttığını söylemek yanlış olmayacaktır. Geçtiğimiz yaz gerçekleştirilen bir kamuoyu araştırması, Amerikan toplumunun yüzde 73’ünün tam otonom bir otomobile binmekten korktuğunu ortaya koymuştu.

Donald Trump yönetiminin sürücüsüz otomobiller konusundaki genel tavrının da başkanın kişisel duruşuna yakın olduğu söylenebilir. Mevcut Amerikan yönetimi, sürücüsüz otomobillerin düzenlenmesi konusunda gerekli adımları atma konusunda oldukça gönülsüz davranıyor. ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA) ise ülkedeki trafik kurallarının sürücüsüz otomobillere uygun biçimde yeniden yazmak için çalışıyor. Dolayısıyla Trump’ın ve Trump yönetiminin tavrının tam anlamıyla devlet politikasına dönüşmediği söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER