Teknoloji

Apple en sonunda dokunmatik ekranlı bir Mac çıkarabilir

dokunmatik ekranlı macbook

Apple, Bloomberg’den Mark Gurman’ın bir haberine göre, dokunmatik ekranlı MacBook modelleri üzerinde çalışıyor. Bu özelliğe sahip olan cihazların gerçekten piyasaya çıkıp çıkmayacağı kesin olmamakla birlikte Gurman konuyla ilgili bir tweet’te 2025 gibi erken bir tarihte dokunmatik ekranlı bir MacBook Pro görebileceğimizi söylüyor. Ayrıca haberde, ekranların şu anda 14 ve 16 inç modellerde bulunan Mini LED ekranların aksine OLED teknolojisini kullanabileceği belirtiliyor.

Habere göre, mühendislerin aktif olarak dahil olduğu proje, nispeten erken aşamalarda görünüyor. Gurman, Apple’ın dokunmatik ekranlı Mac’leri piyasaya sürmesi için nihai bir planın olmadığını ve planların her zaman değişebileceğini söylüyor. Craig Federighi’ye göre şirket, daha önce hiç gün ışığını hiç görmemiş dokunmatik ekranlı prototip Mac’ler geliştirmişti.

Gurman, MacBook Pro’nun başka güncellemeler de içereceğini, ancak mevcut modellerle aşağı yukarı aynı biçimi koruyacağını söylüyor. Ekrana dokunup çeşitli hareketleri gerçekleştirmek de mümkün olacak.

Dokunmatik ekranlı MacBook yerine Touch Bar’lı MacBook görmüştük

Bu ürün mağaza raflarında yer alırsa, şirket için büyük bir geri dönüş olacaktır. Apple, iPadOS gelişirken ve dokunmatik ekranlar için tasarlanmış uygulamaları masaüstlerine getirirken bile, macOS cihazlarına dokunmatik ekran eklemekten geri duruyordu. Steve Jobs, iPad’i duyururken dokunmatik ekranlı bilgisayarları ve kalem kullanan cihazları “ergonomik açıdan berbat” olarak nitelendirmişti.

Apple, dizüstü bilgisayarlara dokunmatik ekran eklemek yerine, 2016’dan itibaren MacBook Pro dizüstü bilgisayarlarına TouchBar ekledi. 2021’de ise, yeniden tasarlanmış 14 ve 16 inç MacBook Pro’ların piyasaya sürülmesiyle birlikte bu birimi kademeli olarak kaldırıyor.

Dokunmatik ekranlar birçok Windows dizüstü bilgisayarda sıradan hale geldi ve çok sayıda iPad aksesuarı, tableti temel olarak bir MacBook’a dönüştürdü. Yine de, dokunmatik ekranın bir dizüstü bilgisayarda ne kadar kullanışlı olduğu tartışılır. Dokunmatik ekranlı Windows dizüstü bilgisayarları kullanırken ekranın bu özelliğini nadiren kullandığımızı belirtmemiz gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER