Teknoloji

Büyük drone şirketleri yeni kurulacak drone şirketlerine destek oluyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

drone-280515

Bundan üç hafta önce Accel’den 75 milyon dolarlık yatırım alan DJI, son kullanıcıya yönelik drone üreten şirketlerin en değerlisi olmuştu. İki şirket arasındaki bağlar, duyurulan işbirliğiyle biraz daha kuvvetlendi. Skyfund’ın duyurusunu yapan DJI ve Accel, yeni kurulacak drone şirketlerini birlikte destekleyecekler. Skyfund kapsamında robot ve akıllı makine projeleri geliştiren şirketlere de maddi katkı sağlanacak.

DJI dışındaki drone üreticileri de, benzer fonlarla küçük şirketlere destek olmaya çalışıyor. Bu üreticilerden biri olan Airware, Ticari Drone Fonu ile küçük şirketlere para aktarmayı planlıyor. Airware CEO’su Jonathan Downey tarafından yönetilecek fon, ilk etapta RedBird ve Sky Futures isimli şirketleri destekleyecek.

Hem DJI hem de Airware, gelişen drone pazarında kendilerini platform olarak konumlamaya çalışıyor. Her iki şirket de maddi ve teknolojik destek sağlayarak yeni servislerin başvuracağı bir merkez olmayı amaçlıyor. Skyfund’ın kurucuları girişimcilerin geleneksel olarak devletten veya üniversite laboratuvarlarından yardım aldığını hatırlatırken, son zamanlarda bu bağın eskiye kıyasla zayıfladığına dikkat çektiler.

Zayıflayan bağın yerine yenisini kurma motivasyonuyla yola çıkan Skyfund, girişimcilere sıcak paranın yanı sıra teknik uzmanlık ve erken erişim gibi imkanlar da sunacak. DJI, ilk yazılım geliştirme kitini geçtiğimiz yılın kasım ayında yayınlamıştı.

DJI tarafından desteklenmek yeni drone şirketleri açısından tartışmalı bir durumu da beraberinde getiriyor. DJI’nin sahip olduğu teknolojik imkanlardan faydalanacak olan şirketlerin aldıklarını da vermesi bekleniyor. Bu durumun bazı fikri mülkiyet problemlerini de beraberinde getirebileceği düşünülüyor.

Airware cephesinde de benzer endişeler gündeme gelse de, şirketin kendi drone’larını üretmemesi bu tarz problemlerin yaşanma ihtimalini azaltıyor. Ticari drone endüstrisinin büyüdüğünü ve kendilerinin de bu alandaki boşlukları gördüğünü söyleyen Airware CEO’su Jonathan Downey, amaçlarının drone odaklı girişimleri desteklemek olduğunun altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER