Teknoloji

Dijital Türk Lirası ile ilk ödeme işlemi başarıyla yapıldı

dijital türk lirası

Dijital paraların geleceğin finansal işlemlerinde önemli bir yer tutması beklenirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da geleceğe yönelik çalışmalarda önemli bir adım attığını duyurdu. Bankadan gelen açıklamaya göre, Dijital Türk Lirası ağı üzerinden ilk ödeme işlemleri başarılı biçimde gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, banka öncülüğünde yürütülmekte olan Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları kapsamında, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği kaydedildi. Banka, teknoloji paydaşları ile birlikte yürüttüğü dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testlerine 2023 yılının ilk çeyreğinde de devam edeceğini dile getirdi. Yapılan testler sonucu elde edilen bulgular geniş kapsamlı bir değerlendirme raporu ile kamuoyu ile paylaşılacak.

Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu, 2023 yılında seçili bankaların ve finansal teknoloji firmalarının katılımlarıyla genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara geçilecek. Bu kapsamda, dağıtık defter teknolojilerinin ödemeler ekosistemlerinde kullanılması, bunların anlık ödeme sistemleri ile entegrasyonu gibi konularda tasarlanan özgün mimari kurgulara ait testler de sürecek.

Merkez Bankası, Dijital Türk Lirası’nın hukuki boyutuna yönelik çalışmaların ve dijital kimliklendirmenin proje için kritik öneme haiz olduğunun altını çizdi. Bu nedenle, 2023 yılı boyunca Dijital Türk Lirası’nın teknolojik gereksinimlerinin yanı sıra iktisadi ve hukuki çerçevesine dair çalışmalara da öncelik verileceğini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER