Manşetler

Dell depolama şirketi EMC’yi 67 milyar dolara satın alıyor

dell-venue-8-on-inceleme-00005

Dell’in depolama şirketi EMC’yi satın almaya hazırlandığı yönündeki dedikodular geçtiğimiz hafta itibarıyla teknoloji dünyasının gündemine gelmişti. Bu beklenti nihayet gerçeğe dönüştü ve Dell, EMC’yi 67 milyar dolar karşılığında satın alacağını resmen duyurdu.

Üst düzey Dell yöneticilerinin EMC ile gerçekleştirilen temaslardan haberdar olmadığı iddiasıysa kulağa fazlasıyla ilginç geliyor. Yöneticilerin çoğunluğunun ABD dışında iş seyahatinde olduğu, bu nedenle görüşmeler konusunda bilgi edinemedikleri belirtiliyor. Recode sitesinde yer alan habere göre, görüşmeleri Dell adına CEO Michael Dell, EMC adına ise CEO Joe Tucci yürüttü.

İki taraf arasındaki anlaşmada EMC’ye kendisi için daha yüksek bedel ödemeye hazır bir alıcı bulma izni de veriliyor. Ancak bu maddenin biraz vitrin süslemekten ibaret olduğunu belirtmek gerekiyor. Zira, EMC için teklif verebilecek kapasitede olan HP, Oracle, Cisco ve IBM gibi şirketlerin böyle bir hamlede bulunması olası gözükmüyor. Bu maddenin daha önce EMC’nin HP’ye satışına engel olan Elliott Management gibi hissedarları rahatlatmak amacıyla eklendiği düşünülüyor.

İlk etapta her bir EMC hissesi için 27.25 dolar değer biçildiği, ancak EMC’nin bulut yazılım şirketi VMware’deki hisselerinin de değerlendirilmeye alınmasıyla birlikte bu rakamın 30 doların üstüne çıkabileceği belirtilmişti. Bu beklenti gerçeğe dönüştü ve satış bedeli hesaplanırken her bir EMC hissesine yaklaşık 33.15 dolar değer biçildi. Dell’in VMware’deki çoğunluğunu korumaya niyetli olduğu, ancak satışın gerçekleşmesiyle birlikte oluşacak finansman açığını kapatmak adına EMC’nin varlıklarından bir kısmı satılabileceği söyleniyor. VMware satışın ardından bağımsız bir şirket olarak faaliyet göstermeye devam edecek.

Satışla ilgili olarak The New York Times’a konuşan Dell’in kurucusu ve CEO’su Michael Dell, şirketi bilişim teknolojilerinin gittiği yöne doğru geliştirmeyi sürdürdüklerini ve EMC ile varılan anlaşmayı da bu gidişatı hızlandıracağını dile getirdi. Satışın henüz EMC hissedarları tarafından onaylanmadığını hatırlatmakta fayda var.

İLGİLİ HABERLER