Manşetler

Cydia’nın sonu mu geliyor? Satın alma sistemi kapanıyor

cydia

iPhone’un ilk zamanlarında Cydia, Apple’ın App Store’una rakip bir uygulama dağıtım kanalı olarak yükselmişti. Ancak bu mağaza sadece jailbreak edilmiş, yani Apple’ın kısıtlamalarının kaldırıldığı cihazlarda kullanılabiliyordu. Aradan on yıl geçtikten sonra, Cydia’nın kurucusu Jay “Saurik” Freeman, Cydia mobil mağazası üzerinden yapılan satın almaları kapatma kararı aldı.

TechCrunch‘ın haberine göre Freeman, Paypal dijital sembol doğrulama sistemiyle ilgili bir sorunun çok az sayıda kullanıcıyı etkilediğine dair bir açıklama yaptı. Cydia üzerinden kullanıcılar jailbreak edilmiş iOS cihazlarında çalışacak mobil yazılımları satın alabiliyordu. Ancak Apple’ın iOS ekosisteminin yıllar geçtikçe daha sağlam ve güvenli hâle gelmesiyle birlikte jailbreak kitlesi de giderek küçülmüştü.

Freeman, geçtiğimiz haftanın sonlarına girilirken Reddit’te yayınladığı bir paylaşımda, zaten yıl sonundan önce Cydia Store’u kapatmak istediğini, ancak yaşanan son gelişmeyle birlikte takvimi biraz daha erken çekmeye karar verdiğini dile getirdi. Servisin kendisine para kaybettirdiğini ve sürdürmek için bir tutkusunun da kalmadığını kaydetti. Tutkunun sağlıklı bir ekosistemin önemli bir bileşeni olduğunu ve bir süre için küçük bir grubu ekosistemi yürütmek için gerekli kaynağı sağlamaya yardımcı olduğunu kaydetti.

Ancak zaman geçtikçe akıl sağlığına büyük zarar vermeye başladığını ve çoğu insanın kâr ve gelir arasındaki ilişkiyi anlamadıkları için kendisinden nefret etmeye başlamasına neden olduğunu da dile getirdi.

Freeman, servisi kapatmasının kendisine finansal açıdan herhangi bir yararı olmayacağını da söyledi. Çünkü arşivlenmiş Cydia depoları için barındırma ücreti ödemeye devam edecek. Ancak yeni işinin bunları karşılamak için yardımcı olacağını da ekledi. Sonuç olarak Freeman, mağazayı tamamen kapatmak yerine satın alma mekanizmasını devre dışı bırakmaya karar verdi.

Aslına bakarsanız, Cydia projesinin yakında sonu gelecekmiş gibi görünüyor. Ancak Freeman, bu hafta içinde daha resmi bir açıklama yapıp PayPal sorununu daha iyi açıklayacağını, aynı zamanda Cydia’nın gelecek yol haritasını çizeceğini belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER