Teknoloji

Curiosity kızıl gezegende tamamladığı ilk Mars yılını özçekimle kutladı

curiosity-250614

NASA’nın Mars’a gönderdiği insansız uzay aracı Curiosity, 2013’ün ağustos ayında kızıl gezegendeki ilk Dünya yılını tamamlamıştı. Otomobil boyutundaki robot 24 Haziran 2014 itibarıyla bir kilometre taşını daha geride bıraktı ve kızıl gezegen üzerindeki ilk Mars yılını tamamladı. 687 gün süren bir Mars yılının tamamlanması şerefine, NASA’daki Curiosity ekibi uzay aracının kızıl gezegendeki yeni özçekimini ve Curiosity’nin elde ettiği en önemli bulguları ve çektiği fotoğrafları bir araya toplayan bir video paylaştı.

Curiosity’nin öncelikli amaçlarından biri gezegenin canlı organizmaların yaşaması için uygun olup olmadığını ortaya çıkarmaktı. Bu amacına geçtiğimiz mart ayında ulaşan program, kurumuş bir nehir veya göl yatağını delerek topladığı örnekler arasında sülfür, nitrojen, oksijen, hidrojen, fosfor ve karbon gibi mikrobik hayat için elzem kimyasalların izlerine rastlamıştı. 2012 yılında çakıl ve toprak örneklerini analiz eden Curiosity, iniş noktasının yakınlarında bir zamanlar ayak bileğinden kalçaya kadar derinliği olan bir su akışının olduğunu ortaya çıkarmış, 2013’teyse insanların Mars yüzeyinden su çıkarabileceği bilgisini paylaşmıştı.

Curiosity temel görevlerini yerine getirmenin yanı sıra, kızıl gezegenden çok sayıda fotoğraf paylaştı. Mars’ın dağlarını insanlığa gösteren uzay aracı, Dünya’nın Mars’tan görünüşünü ve ay tutulması gibi gök olaylarını fotoğraflamıştı. Dondurucu soğukları, bellek problemlerini ve ABD’de yaşanan bürokratik sıkıntıları atlatan Curiosity, kendi kendini kontrol edebilme yeteneğini de kazanmıştı.

İLGİLİ HABERLER