Teknoloji

Curiosity Mars’ın yüzeyinde ve atmosferinde organik moleküllere rastladı

curiosity-250614

NASA’nın insansız uzay aracı Curiosity, gelecekteki araştırmalar için kızıl gezegen Mars’ın atmosferini incelemeyi ve yüzeydeki toprak örneklerini analiz etmeyi sürdürüyor. Kurumdan yapılan açıklamada Curiosity’nin 2013’ün sonları ve 2014’ün başlarında Mars yüzeyindeki konumunun biraz kuzeyinde ani metan artışlarının tespit edildiği belirtildi. Uzay aracının düzenli analizleri sırasında gezegen atmosferinde ölçülen metan seviyesi beklentilerin altında kalsa da, artışlar esnasında seviyenin normalin 10 katına yükseldiği ifade edildi.

NASA’dan yapılan açıklamada metan artışının bir yeraltı kaynağından dolayı ortaya çıktığı ve bunun da gezegenin yüzeyinin hemen altında bir işlemin ya da reaksiyonun gerçekleştiği anlamına gelebileceği belirtildi. Dünya’da metan gazı üretiminin büyük bir kısmı insanların aktiviteleri sonucunda gerçekleştiriliyor. Toprağa gömülen çöpler ve insan veya hayvan atıkları metan gazı üretiminin en önemli kaynağı konumunda. Mars’taki metan üretiminin de mikrobik atıklardan kaynaklanması muhtemel gözükse de, bu durum Mars’ta yaşam olabileceği veya en azından geçmişte kızıl gezegenin yaşama uygun olabileceği anlamına gelmiyor.Curiosity ekibinden Sushil Atreya, metan gazının biyolojik veya biyolojik olmayan birçok sebebinin olabileceğini belirtti. Atreaya su ve kayanın etkileşimini olası sebeplere örnek olarak gösterdi.

Mars atmosferinde metan koklamasına ek olarak, Curiosity’nin Gale kraterinden aldığı toprak örneklerinde klorin içeren organik moleküllere rastlandı. NASA’dan yapılan açıklamada bunun uzay aracı için bir ilk olduğu ifade edildi. NASA söz konusu moleküllerin tamamen doğal biçimde oluştuğunu ve Curiosity’nin analizleri esnasında meydana gelmediğini vurgulamayı ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER