Teknoloji

Corning katlanabilir ekranlar için esnek cam geliştiriyor

corning

Corning, piyasadaki pek çok akıllı telefonun ekranını koruyan Gorilla Glass‘ın üreticisi olarak tanınıyor. Şirket şu sıralarda Gorilla Glass’ın esnek versiyonu üstünde çalışıyor. Bu esnek camın iki yıldan kısa bir süre içinde telefonlarda kullanıma hazır hâle geleceği belirtiliyor. Wired‘a konuşan Corning’in genel müdürü John Bayne, kendileri için esas zorluğun dayanıklılıktan taviz vermeden kıvrılabilecek kadar esnek ve ince bir ekran oluşturmak olduğunu belirtti.

Apple, 2017’de Corning’in Ar-Ge faaliyetlerine 200 milyon dolarlık bir katkı sağlayacağını açıklamıştı. Apple tarafından yapılan patent başvuruları şirketin bir süredir bu esnek camların kullanılabileceği katlanabilir ekranlı cihazlar üzerinde çalıştığını gösteriyor. Cupertino merkezli şirketin ilk katlanabilir ekranlı cihazını 2020 itibarıyla gözler önüne çıkarabileceği de uzun süredir etrafta dolaşan söylentiler arasında yer alıyor.

Katlanabilir telefonlar son zamanlarda teknoloji dünyasının en önemli gündem maddeleri arasında başı çekiyor. Kısa süre önce tanıtılan Samsung Galaxy Fold ve Huawei Mate X büyük ilgi uyandırsa da, her iki akıllı telefonda da katlanabilirliği sağlamak adına plastik ekranlar bulunuyor. Mate X’in ekranı cam ekranlara yakın bir sürtünme ve tepkisellik sunsa da, çizilmeye karşı dayanıklılığı henüz test edilmiş değil.

Bayne, 0.1 mm. kalınlığındaki cam için 3 ila 5 milimetrelik bir esneme yarı çapı hedeflediklerini ve bu sayede ekran dışa doğru katlandığında telefonun kalınlığının 6 ila 10 mm. arasında bir seviyede kalabileceğini belirtti. Akıllarda bir fikir oluşturması için iPhone Xs’in kalınlığının 7.7 mm. olduğunu söyleyebiliriz.

Corning Genel Müdürü sözlerine şöyle devam etti: “Cam bir çözümde gerçekten fizik yasalarına meydan okuyorsunuz. Çok sıkı bir kıvrılma çapına ulaşmak için camı daha da inceltiyorsunuz. Ancak bir yandan da camın düşmelere ve olası zararlara karşı dayanıklı olması gerekiyor. Teknik zorluk olarak ise hem esneme yarı çapını 3 ila 5 milimetre arasında tutmak hem de dayanıklılığı artırmak öne çıkıyor. Çalışmalarımızı bu istikamette yürütüyoruz.”

Corning katlanabilir telefonlar için esnek cam geliştirmeyi başardığı takdirde Apple’a katlanabilir telefonunu tasarım veya dayanıklılık konusunda taviz vermeden geliştirme konusunda ciddi bir katkı sağlamış olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER