Ulaşım

Concorde 2010’lu yılların sonunda yeniden havalanabilir

concorde-190915

Bugüne kadar ticari uçuşlarda kullanılan iki süpersonik jetten biri olan Concorde, yeniden gökyüzünde süzülebilir. Concorde Club adını taşıyan eski Concorde pilotları ve yolcularından oluşan özel bir grup, kullanılmayan bir Concorde’u Londra’da ziyarete açmayı planlıyor. Concorde Club’ın planları arasında atıl vaziyetteki Concorde’ları elden geçirerek havacılık şovlarında ve özel uçuşlarda kullanmak da yer alıyor.

Fransız havacılık şirketi Aérospatiale ve British Aircraft Corporation’ın ortak üretimi olan Concorde, 27 yıllık ticari uçuş hizmetinin ardından 2003’te emekliye ayrılmıştı. Aérospatiale’nin devamı niteliğinde olan Airbus, 2000’de uçağın bakımını devam ettirmeme kararı almıştı. 2003’ten bu yana, önemli sayıda Concorde modeli Birleşik Krallık ve Fransa’daki havalimanlarında atıl olarak bekliyor.

Halihazırda 160 milyon pound parası bulunan Concorde Club, Paris’teki havalimanlarında bulunan iki Concorde’u satın almayı istiyor. Grup satın aldığı uçaklardan birini Londra’da Thames Nehri üzerine yerleştirmeyi ve kişi başına 16 pound giriş ücreti almayı planlıyor. Söz konusu uçağa açılacak restoranda Concorde uçuşlarında sunulan yemekler servis edilecek.

İkinci uçağa ilişkin planlar ise daha iddialı. Concorde Club, ikinci uçağı gerekli bakım işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte yeniden havalandırmayı amaçlıyor. Concorde Club Başkanı Paul James, Concorde’un yeniden havalanması için 2019’u işaret ediyor. Londra’daki uçağın ise 2017’de ziyarete açılabileceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER