Teknoloji

Çinli astronotlar uzayda geçen altı ayın ardından Dünya’ya döndü

çinli astronotlar

Çinli astronotlar, henüz tamamlanmamış Tiangong uzay istasyonunda geçirdikleri altı ayın ardından yeniden Dünya’ya döndü. Aynı zamanda taykonot olarak da bilinen üç astronot, Tiangong uzay istasyonunda görev yapan ikinci ekip oldu. İkinci ekip, toplam görev süresiyle ilk ekibi sollamayı başardı.

Shenzhou 13 uzay aracı, geçtiğimiz cumartesi günü yerel saatle sabah 9:56’da Çin’in İç Moğolistan bölgesindeki çöle iniş yaptı. Uzay aracı, bu inişten 9 saat önce uzay istasyonunun Tianhe isimli ana modülünden kopmuştu. Mürettebat geçtiğimiz ekim ayında istasyona gitmiş ve istasyonda toplamda 183 gün geçirmişti.

Çinli taykonot Wang Yaping, bu görevle Tianhe uzay istasyonuna giden ve burada uzay yürüyüşü gerçekleştiren ilk Çinli kadın oldu. Wang’a mürettebat arkadaşı Ye Guangfu ve görev kumandanı Zhai Zhigang eşlik etti. Toplamda iki uzay yürüyüşü gerçekleştiren mürettebat, istasyonda çeşitli testler yaptı. Buna ek olarak, Dünya’daki astronotlara istasyonla ilgili bilgilerin verildiği iki ders verildi.

Shenzhou 13, Çin’in Tiangong uluslararası uzay istasyonunu tamamlamak için planladığı 11 görevden biriydi. Tianhe modülünü geçtiğimiz yılın nisan ayında uzaya fırlatan Çin, daha sonra da istasyonu çevrimiçi hâle getirmek için üç astronotu göndermişti. Shenzhou 14 görevi ile uzaya gidecek Çinli astronotlar, büyük ihtimalle haziran ayında uzaya gidecek. Çin istasyonu bu yılın sonu itibarıyla tamamen hazır hâle getirmeyi planlıyor.

İLGİLİ HABERLER