Teknoloji

Çin Uranüs’e keşif aracı göndermeyi planlıyor

çin uranüs

Çin Uranüs’e bir araştırma aracı göndermeye hazırlanıyor. Bu araç, Çin’in Tianwen 4 görevinin bir parçası olacak. Aracın 2030 itibarıyla uzaya fırlatılması planlanıyor. Uranüs’ü araştırmak ve keşfetmek, uzay yarışının yeni hedeflerinden biri olacak gibi görünüyor.

Çin’in Uranüs seferi başka bir açıdan daha önem taşıyor. Genelde bu tarz görevlerde tek bir gezegene tek bir uzay aracı taşınsa da, Tianwen 4 görevinde iki farklı gezegene iki uzay aracı götürülecek. Bir uzay aracı Jüpiter’de, diğeri ise Uranüs’ü inceleyecek.

Gökbilimciler on yıllardır Uranüs’ü araştırıyor. Ancak şimdiye kadar hiçbir uzay ajansı bu uzak gezegene bir araç göndermeyi başarabilmiş değil. Güneş Sistemi’nin en büyük üçüncü gezegeni olan Uranüs’ün buzlarla kaplı yüzeyi hâlâ fazlasıyla merak ediliyor. Dolayısıyla Çin’in Uranüs yolculuğunda yalnız olmayacağı rahatlıkla söylenebilir.

Çin Uranüs’e göndereceği uzay aracı için Long March 5 roketini kullanmayı planlıyor. Uranüs’e gidecek araç, Jüpiter’e gidecek olan daha büyük uzay aracının yanına yerleştirilecek. Çin bu yolculuklar için belirlediği hedefleri açıklamış değil.

NASA için öncelik Ay’a yeniden ayak basmak olduğu için bu tarz görevler arka plana atılabilir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, Çin Uranüs keşif çalışmalarında uzun vadede yalnız kalmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER