Teknoloji

Çin şifrelenmiş hesaplara erişime izin veren terörle mücadele yasasını onayladı

cin sosyal kredi

cin-bayrak-220114

Çin Ulusal Halk Meclisi, pazar günü tartışmalı bir terörle mücadele yasasını oy birliğiyle onayladı. Hem teknoloji şirketleri hem de Washington tarafından uzun süre itiraz edilen yasa, ülkede faaliyet gösteren internet şirketlerinin talep geldiği zaman şifreleme anahtarlarını ve şifreleri devlete sunmasını zorunlu kılıyor.

ABD ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde de, benzer yasaların yürürlüğe girmesi için teklifler bulunuyor. Pekin yönetimi, söz konusu yasanın terörle mücadele için gerekli bir önlem olduğunu savunuyor. Ancak Çin hükümetinin sansür ve siber casusluk konusundaki sicili göz önüne alındığında, özellikle Batı’da, haklı bir endişe oluşuyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptığı görüşmelerde bu kaygıları dile getirmiş ve internet servislerine “arka kapı erişimi” sağlamanın tehlikelerinden bahsetmişti. Obama, ABD ile iş yapmak için bu yaklaşımı değiştirmeleri gerektiğini Cinping’e söylediğinin de altını çizmişti. Bütün bu endişelere rağmen meclis tarafından onaylanan yasa, ülkede faaliyet gösterecek Batılı internet şirketleri için önemli bir dezavantaj anlamına geliyor.

Gazetecilere konuşan Ulusal Halk Meclisi yetkilisi Li Shouwei ise terörle mücadele yasasında yapılan değişikliklerin şirketlerin normal operasyonlarını etkilemeyeceğini ve yasayı şirketlerin fikri mülkiyetini ihlâl edecek “arka kapı”ların inşası için kullanmayacaklarını dile getirdi. Shouwei, yasanın insanların ifade ve inanç özgürlüğüne de zarar vermeyeceğini sözlerine ekledi.

Yasa 1 Ocak 2016’da, yani önümüzdeki cuma günü, yürürlüğe girecek. Yasanın getirdiği zorunluluklara rağmen, aralarında Apple’ın da bulunduğu pek çok teknoloji şirketi, bireysel cihazların şifreleme anahtarlarını saklamıyor. Bu durum, devletten talep gelse bile, kullanıcı verilerine erişimin mümkün olmasını engelliyor. Yasa, şirketler açısından gizlilik ilkeleri ve kârlılık arasında bir ikileme de yol açabilir. Oldukça kârlı olan Çin pazarına erişimi kaybetmenin şirketler açısından pek de arzulanan bir sonuç olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Çin hükümetinin yasaya uymayan şirketlerin ülkedeki faaliyetlerini engelleyip engellemeyeceği konusunda ise şu an için net bir bilgi bulunmuyor.

İLGİLİ HABERLER