Teknoloji

Çin internet sansürünü bir eyaletinde kısmen gevşetecek

cin internetÇin internet üzerindeki içeriklere sansür konusunda dünyadaki en kötü şöhrete sahip. Ülkenin yöneticileri bu kötü şöhrete genel olarak aldırış etmese de, kimi zaman ekonomik çıkarlar tutumdan taviz vermeyi gerektirebiliyor. Çin ülkenin en güney ucunda yer alan tropik Hainan adasına turistlerin ilgisini artırmak için, adanın belli bölgelerinde Facebook, Twitter ve YouTube erişimine izin vermeyi planlıyor.

Söz konusu hamle, aynı zamanda bir eyalet olan adanın 2020 itibarıyla bir serbest ticaret limanı hâline gelmesine yönelik planın bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ülkede yasaklı diğer platformlara erişimin adada serbest olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Perşembe günü duyurulan üç yıllık eylem planın, cuma günü itibarıyla eyalet yönetiminin internet sitesinden kaldırıldı. Planın neden internetten kaldırıldığı konusunda bir bilgi bulunmasa da, yerel haber kaynakları uygulamada bir değişiklik olmayacağının altını çiziyor.

Çin’in “İnternetin Çin Seddi” olarak anılan güvenlik duvarı, pek çok yabancı sosyal medya ve haber sitesine erişimi engelliyor. Uygulanacak plan çerçevesinde Hainan’ın belli bölgelerinde bu duvarın kaldırılması öngörülüyor. Adadaki iki büyük şehirde kurulacak bu özel bölgelere gelen turistlerin Facebook, Twitter ve YouTube’a erişebileceği belirtiliyor. Google, Instagram ve WhatsApp gibi yasaklı diğer internet ve sosyal medya platformlarının akıbeti konusunda ise şimdilik somut bir bilgi bulunmuyor.

Çin internet sansürünü gevşetmesi konusunda yapılan bazı yorumları sansürleyerek biraz tuhaf bir harekete de imza atıyor. Ülkenin en popüler sosyal ağı Weibo’da Hainan için oluşturulan yeni turizm planına dair yorumlar siliniyor.

İLGİLİ HABERLER