Teknoloji

Chrome OS kilitli Chomebook’larda USB girişlerini engelleyecek

chrome os linux

Bir Chromebook güvenli çalışma ortamını sağlamak adına “kilitlenmiş” olsa bile siber korsanlar, “Rubber Ducky” veya klavyeyi taklit eden zararlı USB bellekler sayesinde engelleri aşabiliyor. Google, Chrome OS içine yerleştireceği USBGuard isimli bir özellikle bu durumu ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Söz konusu özellik ilk olarak Chrome Story tarafından bir Canary Chrome sürümünde görüldü. Bu özellik sayesinde Chromebook kilitliyken işletim sisteminin USB cihazlardan gelen komutları engellemek veya kodları okumak mümkün hâle gelecek. Benzer bir özelliği Apple da daha önce iOS’te kullanıcılarına sunmuştu.

Chromebook kilitlendiği sırada bilgisayara bağlı olan cihazlar, çalışmayı sürdürecek. Örneğin, başlamış dosya transferleri kesilmeyecek. Kullanıcılar diledikleri takdirde klavye ve fare gibi cihazlarını beyaz listeye ekleyebilecek. USBGuard’ın kullanımının isteğe bağlı olduğunu belirtmekte de fayda var.

Chromebook’lar özellikle güvenlik konusunda fazla bilgiye sahip olmayanlar için Windows ve diğer platformlara sahip cihazlara kıyasla daha emniyetli tercihler olarak tanımlanabilir. USBGuard özelliği sayesinde Chrome OS üstündeki fiziksel yolla saldırı ihtimali de iyiden iyiye aşağıya inmiş olacak.

İLGİLİ HABERLER