Teknoloji

Chrome Android sürümüne web uygulamalarının yararına olacak bir özellik

chrome android

Yerel uygulamalar ve web uygulamaları olarak adlandırılanlar arasındaki çekişme hiçbir zaman bitmedi, ancak farklı biçimler aldı. Bu savaşın en son sürümü, her platformda yerel uygulamalar gibi görünmesi ve davranması beklenen Progresif Web Uygulamaları (PWA) etrafında dönüyor. Elbette, bu PWA’lar hâlâ çoğunlukla web sayfalarından kuruluyor. Ancak Android için Chrome, bunun yerine yerel bir Android uygulaması yüklüyormuşsunuz gibi görünmesini sağlayacak yeni bir numara kazanıyor.

Şu anda, belirli bir web sitesinin telefonunuza “yüklenebileceğinin” tek göstergesi, ana ekranınıza eklemek için kullanabileceğiniz ve sayfanın altında yer alan bir komuttur. Alternatif olarak, PWA’lar hakkında bilgisi olanlar Chrome’un menüsüne gidip oradaki özel Yükleme seçeneğini de tercih edebilirler. Her iki durumda da, kullanıcıların alacağı tek şey, bir web sitesini telefona kurma amaçlı normal bir istemdir. Bu, çoğu kullanıcı için aslında bir anlam ifade etmeyebilir.

Bu yöntem insanların web uygulamalarını yükleme komutlarını kolaylıkla göz ardı etmesine neden oluyor ve yerel bir uygulamayı yüklemeye göre daha zahmetli görünüyor. Google’ın çözümü, bu istemin daha çok bir açıklama, ekran görüntüleri ve büyük bir Yükle düğmesi ile eksiksiz bir Google Play Store uygulama sayfası gibi görünmesini sağlamaktır. Eğlenceli bir şekilde, istemi iptal etmenin açık bir yolu yok, ancak Android kullanıcıları yükleme işlemini iptal etmek için yukarı kaydırmalı panelin dışına dokunmaya alışacaklardır.

Chrome Android sürümünde bu özellik hemen açılmayacak

Ancak bu yöntem, tüm PWA’lar için sihirli bir şekilde gerçekleşmeyecek. Geliştiricilerin PWA’larını bu yeni sistemle uyumlu hale getirmek için fazladan çaba sarf etmeleri gerekiyor. Google’ın ihtiyaç duyduğu şeylere baktığımızda, bir açıklama ve ekran görüntüleri için belirli boyutlar gibi katı gereksinimlerinin olduğunu görüyoruz. Şu anda, bu daha zengin PWA kurulum deneyiminin ilk örneği olarak, yalnızca Twitter’ın reklamı yapılıyor.

Üstelik bu yeni Progresif Web Uygulaması yükleme yöntemi henüz Android’de Chrome kullanan herkese açık değil. Yaklaşan Chrome 90 sürümünde bile, kullanıcıların bu değişikliği görmesi için yine bir ayar bayrağını değiştirmesi gerekecek. Google, bu özellik geldiğinde ve daha fazla PWA’nın bu düzeni benimsediği zaman; gelişmiş web uygulamalarına olan güvenin ve dolayısıyla bunların benimsenmesinin, yerel uygulamaların sayıca fazla olduğu mobil cihazlarda bile daha yüksek olacağını umuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER