Teknoloji

BTK: YouTube’a erişime engellemesi devam ediyor

Ankara Gölbaşı Asliye ve Ceza Mahkemesi dün akşam saatlerinde verdiği kararla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın YouTube’a erişime engeli getirmesine gerekçe oluşturan Sulh ve Ceza Mahkemesi kararının yok hükmünde olduğu yargısına varmıştı. Bu kararın ardından TİB’in erişim engelini kaldırması beklenmeye başlamıştı.

youtube-logo-siyah-beyaz-270114Ne var ki, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yayınlanan açıklama YouTube’a erişim engelinin devam edeceğini gösterdi. Kurum tarafından gece saatlerinde web sitesine yerleştirilen duyuruda YouTube yasağıyla ilgili adli süreç aktarılıyor ve sonrasında YouTube’da erişim engeline gerekçe oluşturan toplam 151 bağlantının tespit edildiği, YouTube’un bunların bir kısmını kaldırdığı, bir kısmına ise Türkiye’den erişimi kapattığı, ancak bu içeriklere de yurt dışından erişimin açık olduğu kaydedildi.

27/03/2014 tarihinden bugüne kadar ilgili internet sitesinde aynı içeriği taşıyan toplam 151 link tespit edilmiş, bu içeriklerin çıkarılması için youtube’a bildirimde bulunulmuştur. Youtube tarafından bu içeriklerin bir kısmının kaldırılmış olduğu, bir kısım linklerde ise içeriğe sadece Türkiye’den erişimin engellendiği fakat, yurtdışından erişilebildiği tespit edilmiştir. Ayrıca, aynı içeriği taşıyan bir kısım linklerin halen yayınlanmaya devam ettiği görülmektedir.

Diğer taraftan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret niteliğindeki içerikler nedeniyle youtube’a uyarı mesajları gönderilmiş olup, söz konusu içerikler çıkarılmadığı için 27/03/2014 tarihinden itibaren 5651 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (b) bendi ile 4 numaralı fıkrası hükümleri uyarınca erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Söz konusu içeriklerin bir kısmı hala ilgili internet sitesinde yayınlanmaya devam ettiğinden, youtube.com internet sitesine uygulanan erişimin engellenmesi tedbirine devam edilmektedir.

Özetleyecek olursak, YouTube’a Türkiye’den doğrudan erişim yasak olmaya devam ediyor. YouTube’a erişmek isteyen kullanıcılar DNS veya VPN gibi yöntemleri bir süre daha kullanmayı sürdürecek gibi görünüyor.

İlgili >> BTK [PDF]

İLGİLİ HABERLER