Teknoloji

BTK internet servis sağlayıcılarından VPN servislerini kısıtlamalarını istedi

btk vpn
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

btk vpnBTK VPN servislerinin kısıtlanmasını istedi. Dün ülke genelinde yaşanan internet erişim sıkıntısının ardından akşam saatlerinde bir başka önemli gelişme yaşandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından internet servis sağlayıcılarına gönderilen talimat doğrultusunda VPN servislerinin kullanılmasının kısıtlanması istendi.

T24’ün haberine göre, 5651 sayılı kanunun 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının ç bendi çerçevesinde kapatılması istenen VPN servisleri arasında Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN bulunuyor.

Bazı bireysel kullanıcılar VPN servislerinin yardımıyla Twitter, Facebook, WhatsApp, YouTube gibi servislere uygulanan erişim engelinin etrafından dolaşmayı başarmıştı. BTK, VPN servislerinin kullanımının kısıtlanmasıyla birlikte bu yöntemi de engellemek istiyor.

Ancak VPN servislerinin sadece bireysel kullanıcılar tarafından ve erişim engellemelerinin etrafından dolaşmak için kullanılmadığına dikkat çekiliyor. Bankalar, noterler ve şirketler de, güvenli erişim sağlayan VPN servislerinden yararlanıyor. Sanal Özel Ağ teriminin İngilizcesinin kısaltması olan VPN, kullanıcıların genel internet ağ içinde güvenli bir bağlantı tüneli açmalarını sağlıyor. VPN servislerine erişimin kısıtlanmasının kurumsal anlamda çeşitli sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuluyor.

Ayrıca sık kullanılan ve güvenilirliği yüksek olan VPN servislerinin kısıtlanmasının kullanıcıları bilinmeyen ve güvenilirliğinden emin olunmayan VPN servislerine yöneltebileceği, bunun da kullanıcılar açısında yeni güvenlik sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekiliyor.

İLGİLİ HABERLER