ManşetlerTeknoloji

BTK’den VPN servislerine yönelik yeni engelleme kararları

vpn

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından tüm operatörlere gönderilen bir talimatta, 15 VPN hizmetinin engellenmesi istendiği iddia ediliyor. Türkiye’de telekomünikasyon alanını düzenleyen kuruluşun bu adımıyla, internet kullanıcılarının erişim yeteneğine yeni sınırlamalar getirildiği anlaşılıyor.

VPN kullanımı ve engelleme süreçleri

Sanal Özel Ağ (VPN), internet üzerindeki sanal bir tünel ağı oluşturarak kullanıcıların IP adreslerini gizleyip ve coğrafik kısıtlamaları aşmasını sağlayan bir teknoloji olarak tanımlanabilir. Bu özellikleri nedeniyle, birçok internet kullanıcısı gizliliklerini korumak ve sansürü aşmak amacıyla VPN hizmetlerine başvuruyor. Ancak son dönemde BTK’nın almış olduğu kararlarla VPN servislerine erişimin kısıtlandığı görülüyor.

BTK’nın VPN servislerine yönelik tutumu yeni değil. 2016 yılından bu yana devam eden süreçte, kurum zaman zaman çeşitli VPN hizmetlerinin kullanımına kısıtlamalar getirmişti. Yapılan yeni bildirimde ise, Gazeteci Füsun Sarp Nebil’in haberine göre, Proton VPN, TunnelBear VPN ve Hotspot Shield gibi popüler VPN sağlayıcılarının da aralarında bulunduğu 15 VPN servisinin engellenmesi isteniyor. VPN kullanıcılarının yaşamış oldukları bağlantı sorunları, işte bu yeni engelleme kararlarından kaynaklanıyor olabilir.

btk vpn listesi

BTK’nın VPN servisleri üzerindeki denetimi

Türkiye’deki internet servis sağlayıcılarına dağıtılan bu yeni talimatla beraber operatörlere, VPN servisleri haricinde alternatif erişim yöntemlerini sürekli olarak izleme, trafik miktarındaki değişiklikleri takip etme ve bu değişiklikleri raporlama yükümlülüğü yükleniyor. Bu gibi adımlar, BTK’nın sansürden kaçınma araçlarına karşı daha kapsamlı bir yaklaşıma geçtiğinin işaretlerini taşımakta.

İnternet kullanıcıları, özgürce bilgiye erişim ve kişisel gizlilik hakları konusunda VPN servislerini kritik bir araç olarak görüyorlar. Buna karşın, devlet kurumları sıklıkla VPN kullanımını engelleyici politikaları gerekçelerini ulusal güvenlik ya da yasal olmayan faaliyetlerin önlenmesi gibi konularda buluyorlar.SEO optimizasyonu sayesinde ilgili aramalarda daha görünür hale getirilmiş durumda.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER