Ulaşım

Bose gürültü önleme sistemini otomobillere taşıyor

Bose gürültü önleme sistemini otomobillere taşıyor

Bose beğeni toplayan gürültü önleme teknolojisini kulaklıklardan otomobillere taşımaya hazırlanıyor. Şirketin duyurusunu yaptığı QuietComfort isimli yeni teknoloji, otomobilin titreşimlerini ölçerek sürüşteki gürültüyü engelleyebiliyor.

Bose’den yapılan açıklamaya göre, bu tarz bir gürültü önleme teknolojisi otomobiller hafifledikçe ve ana güç kaynağı olarak elektrik kullanıldıkça biraz daha öne çıkacak. Sessiz çalışan bir elektrikli otomobilde yol gürültüsünü duymak, geleneksel içten yanmalı motora sahip otomobillere kıyasla gerçekleşmesi daha kolay bir senaryo. Bose de geliştirdiği teknolojiyi elektrikli otomobil çağına yönelik bir adım olarak öne çıkarıyor.

Peki bu teknoloji nasıl işliyor? Otomobillerde yaygın olarak gürültü önleme yöntemlerinde kalın yalıtım malzemeleri veya özel lastikler tercih ediliyor. Bu sayede bozuk yollarda veya yamuk zeminlerde sesi aşağıya çekmek mümkün oluyor. Ancak bu tercihler otomobilin ağırlığını artırabiliyor veya yakıt verimliliğini aşağıya çekebiliyor. Bose’nin çözümü bundan farklı bir yol sunuyor.

Bose’nin teknolojisinde ivme ölçerler, tescilli sinyal işleme yazılımı, mikrofonlar ve otomobilin yerleşik ses sisteminden oluşan bir kombinasyon kullanılıyor. Böylelikle istenmeyen sesler elektronik olarak kontrol edilebiliyor. Şirket tarafından yapılan basın açıklamasında, yeni teknoloji şu cümlelerle anlatılıyor: “Aracın kasasına yerleştirilen ivme ölçerler Bose’nin algoritmasının sürekli olarak ses oluşturan titreşimleri ölçmesini sağlayacak. Bu bilgiler daha sonrasında akustik önleme sinyali oluşturmak için kullanılacak. Bu sinyal de otomobildeki hoparlörler üzerinden dağıtılacak. Kabindeki mikrofonlar kalan gürültü seviyesini takip edecek. Böylelikle sistem kontrol sinyalini farklı yol koşullarına göre optimize edecek.”

Bose, geliştirme ve üretim sürecinde otomobil üreticileriyle işbirliği içinde hareket edeceğini açıkladı. QuietComfort teknolojisine sahip otomobillerin 2021’in sonu itibarıyla üretim bandından çıkması hedefleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER