Teknoloji

BlackBerry mesajlaşma patentlerini izinsiz kullandığı iddiasıyla Snapchat’e dava açtı

blackberry snapchatBlackBerry Snapchat uygulamasında kendisine ait mesajlaşma patentlerinin ihlâl edildiği iddiasıyla Snapchat’in çatı şirketi Snap’e dava açtı. Kanadalı şirket, 71 sayfalık dava dilekçesinde Snap’i kendisine ait altı patenti izinsiz kullanmakla suçluyor. Söz konusu patentler mobil cihazlar için harita iyileştirmelerini, reklam tekniklerini ve yine mobil cihazlar için arayüz iyileştirmelerini kapsıyor. Dava dilekçesinde Snap Maps’in ve bildirim noktasında okunmayan mesaj sayısının gösterilmesi de ihlâl noktaları arasında bulunuyor.

BlackBerry geçtiğimiz ay da Facebook aleyhine bir dava açmış ve sosyal medya platformu ile bağlı şirketleri WhatsApp ve Instagram’ın da kendisine ait mesaj patentlerini ihlâl ettiğini öne sürmüştü. Snap şikayetindeki iki patent, Facebook’a açılan dava dilekçesinde de yer alıyor. Söz konusu patentler bildirim noktasında mesaj sayısının gösterilmesini ve sohbetlerde zaman verilerinin listelenmesini kapsıyor.

BlackBerry Messenger, BlackBerry’nin zirvede olduğu dönemin en gözde platformlarından birisiydi. BlackBerry Messenger ile BlackBerry telefon sahiplerinin birbirleriyle rahatlıkla iletişim kurabilmesi, o dönem için oldukça yenilikçi bir yetenekti. BlackBerry’nin mesajlaşma patentleri nedeniyle yaptığı şikayetlerin merkezinde de BlackBerry Messenger bulunuyor.

BlackBerry’nin dava dilekçesinde Snap’in kendisine ait patentleri mesajlaşma alanında avantaj sağlamak ve kullanıcıları BlackBerry’den Snapchat’e geçirmek için kullandığı iddia edildi. Kanadalı şirket, bu durumun Snapchat’e hak edilmemiş ancak kayda değer bir trafik sağladığını öne sürüyor.

BlackBerry dava dilekçesinde konuyu mahkemeye gitmeden çözmeye çalıştığının da altını çiziyor. Bunun için hem yazılı hem de sözlü görüşmelerin yapıldığını belirten şirket, söz konusu girişimlerde sonuç alınmamasının ardından mahkemenin kapısını çaldığını vurguluyor.

BlackBerry artık telefon üretimi yapmıyor. Markasının kullanım hakkını başka üreticilere veren şirketin elinde hâlâ geniş bir patent portföyü bulunuyor. BlackBerry Snapchat öncesinde başka şirketlerle de patent anlaşmazlıkları yaşamıştı. Bu anlaşmazlıklardan kimilerini çözen Kanadalı şirketin mahkeme mesaisi uzun bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER