Manşetler

BlackBerry 2014 ikinci mali çeyrekte Z10 yüzünden 965 milyon dolar zarar etti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

BlackBerry’nin bugün açıkladığı finans raporu Kanadalı şirketin ekonomik durumunun öngörüldüğü gibi olduğunu ortaya koydu.

Thorsten-Heins-CEO

Şirketin en son kazanç raporu sadece 3 ayda 1 milyar dolara yakın zarar edildiğini gösteriyor. 965 milyon dolar zarar açıklayan şirketin elde ettiği 1.6 milyar dolar gelir, BlackBerry Z10’un envanter koşullarını dengelemeye yetmedi. Bu ilk BlackBerry 10 telefonunun satış rakamları tahminlerin gerisinde kaldı.

Geride kalan çeyrekte donanım gelirleri yüzde 49, servis gelirleri yüzde 46, yazılım ve diğer kalem gelirleri de yüzde 5 oranında düşüş gösterdi.

İkinci mali çeyrek yılda BlackBerry yaklaşık 3.7 milyon BlackBerry akıllı telefonu satışı gerçekleştirdi, ancak bunun büyük bir çoğunluğunu BlackBerry 7 cihazları oluşturdu. Buna rağmen BlackBerry bir çok BlackBerry 10 cihazının çeyrek yıl içinde sevk edildiğini, ancak bunların son kullanıcılara satışı gerçekleşmeden etkisinin rakamlara yansımayacağını vurguladı.

Birinci çeyrekte sevkedilen cihazlar da katıldığında, ikinci çeyrekte son kullanıcılara toplam 5.9 milyon BlackBerry telefonu satışı gerçekleştirildi.

BlackBerry başkanı ve CEO’su Thorsten Heins, “Bu çeyreğe ait operasyonel ve finansal sonuçlarımızla büyük hayal kırıklığına uğradık ve rekabetçi donanım ortamı ve maliyet yapımıza dair önemli bir dizi değişikliklerin duyurusunu geldik.” dedi. Heins sözlerine “Şirketimiz donanım işimiz için en iyi iş modelini oluşturmak için gerekli değişikliklerden geçerken, Haziran 2013’te açıklanan 19 bin rakamından bugüne kadar 25 binin üzerine çıkan sayıda kurumsal ve test sunucularının kurulu olduğu BES 10’un artan penetrasyonu sayesinde müşterilerimizden güven görmeye devam ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bazı hamlelerin nasıl belirsizlik yarattığını anlıyoruz, ancak 2.6 milyar dolar nakit ve sıfır borç ile finansal açıdan güçlü kalmaya devam eden bir şirketiz. Hedeflenmiş pazarlarımıza yoğunlaşıyoruz ve kendimizi daha fazla odaklanmış ve verimli şirket olmayı başarmak amacıyla dönüşümümüzü tamamlamaya adıyoruz.” diye devam etti.

Geçen cuma günü gelen açıklamada BlackBerry’nin dünya çapında 4 bin 500 çalışanını işten çıkaracağı belirtilmişti. Bu, şirketin toplam iş gücünün yüzde 40’ına karşılık geliyor. Ayrıca BlackBerry’nin satılması noktasında önemli adımlar atılıyor.

İlgili >> BlackBerry [PDF]

İLGİLİ HABERLER