Teknoloji

Bitcoin’in enerji tüketimi dudak uçuklatıyor

bitcoin el salvador

Kripto para madenciliği, enerji ihtiyacı oldukça yoğun bir faaliyet. Cambridge Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, bu ihtiyacı somut verilerle ortaya koyuyor. Söz konusu araştırmaya göre; en popüler kripto para birimlerinden biri olan Bitcoin, İsviçre’nin tamamından daha fazla enerji tüketiyor.

Bu hafta içinde faaliyete geçen ve “Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketimi Endeksi” (CBECI) isimli çevrimiçi araç, Bitcoin’in şebekesini ayakta tutabilmek için ihtiyaç duyulan anlık enerji miktarı konusunda tahminde bulunuyor. Bu tahminler, daha sonra yıllık enerji tüketiminin hesaplanmasında kullanılıyor.

CBECI’ın mevcut verilerine göre, Bitcoin’in küresel şebekesi 7 gigavattan fazla enerji tüketiyor. Bu da yılda yaklaşık 64 teravat saatlik (TWh) bir enerji tüketimine tekabül ediyor. İsviçre’nin tamamında yılda 56 teravat saat enerji tüketimi gerçekleştiriliyor. Bu da Bitcoin’in enerji ihtiyacının gelişmiş ülkelerinkini bile aştığını gösteriyor.

Cambridge Üniversitesi’nin aracı, Bitcoin’in dünyanın genel elektrik tüketimi içinde yüzde 0.25’lik bir payının olduğunu ortaya koyuyor. Bu enerji miktarını Birleşik Krallık’taki su ısıtıcıları 11 yılda tüketebiliyor. Buna ek olarak, ABD’deki açık ama aktif olmayan elektrikli cihazların da Bitcoin şebekesinin ihtiyacının dört katı enerji harcadığına dikkat çekiliyor.

CBECI’ın yaratıcılarından biri olan Michel Rauchs, BBC‘ye yaptığı açıklamada, konuyu daha iyi anlatmak için karşılaştırmalardan yararlanacaklarını dile getirdi. Rauchs, siteyi ziyaret edenlerin bu karşılaştırmalar sayesinde Bitcoin’in enerji tüketimi konusunda kendi fikirlerini oluşturabileceklerini ifade etti.

Bitcoin’in yoğun bir enerjiye ihtiyaç duyduğu bilinen bir durum. Şebekenin ayakta kalması ve ödemelerin gerçekleşebilmesi için madencilerin donanımlarının sürekli olarak aktif olması gerekiyor. Ancak bu konuda ortaya koyulan rakamların büyük ölçüde tahminler sonucunda elde edildiğini de hatırlatmakta fayda var.

Yeni endeksin oluşturulması çalışmalarını yürüten Cambridge Alternatif Finans Merkezi de aynı gözlemi yapıyor: “Bitcoin’in elektrik tüketimine ilişkin yapılan güvenilir tahminlerin sayısı oldukça az. Yapılan tahminlerin büyük kısmında anlık tüketim verileri öne çıkıyor. Bu da farklı tahmin modelleri arasında belirgin sayısal farklılıkların görülmesine sebep oluyor.”

CBECI’ın tahminleri için verdiği alt ve üst değerler de bu belirsizliği yansıtıyor. Endekste alt sınır 22 TWh dolaylarındayken, üst sınır 150 TWh civarında seyrediyor.

Kesin rakamlar konusunda kafa karışıklığı olsa da, Bitcoin tarafından tüketilen enerjinin çok fazla olduğu gerçeği değişmiyor. Bu miktarın hızla artması da ayrıca dikkat çekiyor. Miktarın kimi zaman iki kattan fazla arttığı belirtilirken, bu kadar yoğun enerji tüketimi de oldukça belirgin bir karbon ayak izi bırakıyor. Dolayısıyla Bitcoin’in enerji tüketiminin ekonomik etkisinin yanında çevresel etkisini de düşünmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER