Teknoloji

Bilişim endüstrisinin ellinci yılı şerefine

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geride kalan son 50 yılın insanlık tarihinin en yaratıcı yarım yüzyılına tanıklık ettiği konusunda kimsenin bir şüphesi olmamalı. Herşey bundan 50 yıl önce, 25 Nisan 1961 tarihinde patenti alınan ilk silikon tabanlı entegre devreyle başladı. Robert Noyce bu tarihte ilk patentini aldı ve ilerleyen yıllarda, 1968 yılında Moore Kanunu’nun mucidi Gordon E. Moore ile birlikte Intel Corporation şirketini kurdu.

Aslına bakarsanız Noyce entegre devreyi icat eden ilk kişi değil. Cep hesap makinesini icat eden Jack Kilby benzer bir teknolojiyi germenyum yonga plakası üzerinde gerçeklemiş ve bu teknolojiyi Texas Instruments adına Noyce’dan birkaç ay önce patentlemişti. Ancak Noyce’un silikon versiyonu bilişim endüstrisinin başarısına kapı açan anahtar oldu. Bu patentin yanında 16 patenti daha bulunan ve Steve Jobs’un akıl hocası olarak nitelendirilen Noyce 1987 yılında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından Ulusal Teknoloji Madalyası’yla ödüllendirilmişti. Noyce 1990 yılındaki ölümüne kadar bilişim endüstrisini şekillendirmek için çalışmaya devam etti.

Eğer Moore Kanunu hüküm sürmeye devam edecek olursa, önümüzdeki 50 yıl geride bıraktığımız 50 yıla göre çok daha heyecan verici olacak.

İlgili – Calgary Herald

İLGİLİ HABERLER