Teknoloji

BBC Beeb ile sesli asistan arenasına giriş yapıyor

BBC Beeb ile sesli asistan arenasına giriş yapıyor

BBC de kendi sesli asistanını geliştirdi. “Beeb” adını taşıyan asistan beta olarak yayınlandı. Birleşik Krallık’taki Windows Insider kullanıcıları bu asistanı Windows 10 içinde test edebiliyor.

İngiliz devlet yayın kuruluşu, Beeb’in bir kamu servisi tarafından geliştirilmiş ilk sesli asistan olduğunun altını çiziyor. Windows beta test kullanıcıları bu asistanı Microsoft Mağaza’dan indirip yükleyebiliyor.

Beeb, BBC’nin kullanıcı deneyimi ve kullanıcı verisi üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak amacıyla çıkardığı bir servis. Google’ın veya Amazon’un çıkardığı Asistan veya Alexa gibi sesli asistanlarla rekabet etmek gibi bir iddiası bulunmuyor. The Guardian, yayın kuruluşunun insanların dinleme ve izleme alışkanlıklarının değiştiği bir ortamda arkada kalmaktan korktuğunu işaret ediyor. BBC geçmişte tüm içeriklerini Google Podcast’ler veya TuneIn gibi üçüncü taraf kaynaklarla paylaşmakta isteksiz davranıyordu.

BBC’nin sesli asistanı nispeten kısıtlı özelliklerle çıktı. Beeb’e BBC’nin radyo istasyonlarını, podcast’lerini ve müzik listelerini çalma komutları verilebiliyor. Haberler veya hava durumu da sunulan içerikler arasında bulunuyor. Ayrıca Beeb’den espri yapmasını istemek veya QI sunucusu Sandi Toksvig’in dilinden ilginç gerçekleri dinlemek de mümkün. Ancak diğer sesli asistanların sunduğu sayaç, hatırlatıcı ve benzeri işlevleri bulunmuyor.

BBC’nin Beeb’i Alexa veya Google Asistan’ın karşısına rakip olarak çıkarmamasını anlıyoruz. Yayın kuruluşunun kendi cihazını çıkarmak gibi bir planı da yok. Burada amaç Beeb’i yazılıma ve servislere entegre etmek. The Guardian, bu asistanın gelecekte radyo veya podcast içeriklerini bulmak için BBC Sounds uygulamasına da ekleyebileceğini söylüyor. Aynı zamanda otomobillerdeki ses sistemlerini kontrol etmek için de kullanılabilir. Hatta Amazon’un platformuna bile doğrudan entegre edilebilir.

Gizlilik bir sesli asistan için önemli bir endişe kaynağı. BBC News, Beeb’in herhangi bir ses kaydı almadığını, sadece anonimleştirilmiş kopyaları sakladığını kaydetti. Son bir yıldır çeşitli sesli asistanların kullanıcıların sesli komutları kaydetti ve çalışanların ya da üçüncü taraf sözleşmeli şirketlerin bu servislerden elde edilen kayıtları dinleyebildiği ortaya çıkmış ve epey konuşulmuştu.

Beeb, Birleşik Krallık’ın zengin bölgesel ağızlarını da iyi biçimde yansıtacak şekilde tasarlandı. Yukarıdaki videoda, Beeb’in kuzey İngiliz aksanında konuştuğu belirtiliyor. BBC, asistanın ülke genelindeki farklı aksanları anlamasına da odaklandığını söylüyor. BBC News, beta test kullanıcılarından, asistanı eğitmek için, aksanlarının detaylarını vermelerinin isteneceğini de belirtiyor. Bu arada sesli asistan, taciz veya hakaret içeren sorguların olmaması için erkek sesini kullanıyor.

Her ne kadar başlangıçta dağıtım alanı kısıtlı olsa da, sesli asistan pazarında yeni oyuncuları görmek memnun edici. Farklı alanlara yoğunlaşmış asistanlarla kullanıcıların işleri daha kolay hâle gelecektir.

İLGİLİ HABERLER