Teknoloji

Bazı YouTube videolarını izlemek için para ödemeniz gerekecek

youtube go

youtube-logo-140415

Dünyanın en büyük video paylaşım sitesi YouTube, sadece yakında faaliyete geçecek yeni abonelik servisine katılanların izleyebileceği yeni ve özel bir program listesi oluşturmaya hazırlanıyor. Şirket, ekonomik anlamda prodüksiyonuna destek olduğu bu programlardan bazılarını 21 Ekimde Los Angeles’ta düzenleyeceği etkinlikte duyuracak.

Kaynaklara göre, bu hamle YouTube’un geçtiğimiz yıl duyurduğu “Popüler içerik sahiplerinin yeni içeriklerini destekleme” girişimiyle de bağlantı içinde. YouTube o dönemde destekli içeriklere erişim için bir ödeme gerekeceğinden bahsetmemişti. Ancak mevcut durumda şirketin söz konusu içeriklerin, en azından bir kısmını, reklamsız videolar gibi teklifleri de barındıran abonelik sistemine dikkat çekmek için kullanacağı söyleniyor.

YouTube bir yandan da, halihazırda olduğu gibi, ücretsiz ve reklam destekli bir yapıda faaliyet göstermeye devam edecek. Ücretsiz versiyonda gösterilen tüm içerikler ücretli versiyonda da gösterilecek. Bu nedenden dolayı YouTube, reklamlar üzerinden para kazanan tüm içerik sahiplerini paralı modelini de desteklemeye çağırmıştı.

YouTube’un tanıtacağı yeni programların yayın tarihi ise henüz bilinmiyor. Bazı kaynaklara göre, söz konusu içeriklerin bir kısmı henüz hazırlanmış değil. YouTube’un abonelik servisini ekimde faaliyete geçireceği yönünde iddialar daha önce gündeme gelse de, mevcut koşullara bakıldığında sürecin 2016’ya sarkması muhtemel gözüküyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: YouTube Red: Google?ın reklamsız ve ücretli video servisi 28 Ekimde geliyor

YouTube, 2011’de de benzer bir girişimde bulunmuş ve Jay-z, Ashton Kutcher gibi ünlü isimlere YouTube’a özel içerik üretmeleri için 100 milyon dolar kaynak sağlamıştı. Ancak video paylaşım sitesi bu yatırımın karşılığını alamamıştı.

YouTube bu sefer aynı planı, YouTube üzerinden ünlü olmuş organik yıldızlar üzerinden yapıyor. Bu isimlerin YouTube’un genç kitlesini yakalamanın sırlarını bilmesi, şirketin elindeki önemli kozlar arasında sayılıyor.

İLGİLİ HABERLER