Teknoloji

Bayramda yaşanan kesintiler nedeniyle mobil operatörler inceleme altında

bayramda yaşanan telefon kesintileri

Geride bıraktığımız Ramazan Bayramı süresi boyunca uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle Türkiye bayramlaşmayı telefon görüşmeleri ya da görüntülü konuşma uygulamaları aracılığıyla gerçekleştirdi. Bayram tebrikleri için telefona sarılan kullanıcılar telefon şebekelerinde yoğunluğa neden oldu. Özellikle bayramın birinci günü bu yoğunluk nedeniyle şebekelerin çalışmadığına yönelik birçok şikayet geldi.

Her üç operatör de yayınladıkları mesajlarla kendi şebekeleri içinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını, diğer operatörlere yapılan görüşmelerde kendilerinden kaynaklı olmayan sorunların yaşanabileceğini kaydetti. Karar‘ın haberine göre sektörden kaynaklar ise, bayram tebriği için telefon etmeye başlayan abonelerin oluşturduğu yoğunluk nedeniyle şebekelerin artan trafiği kaldıramadığını öne sürdü. Aşırı yük binmesi nedeniyle operatörleri, diğer operatörlerden gelen çağrıları sistem dışında bırakmayı tercih etti.

Yaşanan bu sıkıntının sonrasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı konuyla ilgili inceleme başlattı. Resmi makamlar ilk etapta mobil operatörlere yaşanan durumu sordu. Alınan cevapların tatmin edici olmaması nedeniyle, Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından detaylı bir incelemenin başlatılmasına karar verildi.

Bayramın birinci günü yaşanan sıkıntıdan daha geniş çapta bir sıkıntı, geçen yılın eylül ayında İstanbul’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremden sonra yaşanmıştı. Her üç operatör, deprem sonrasında 27 saate varan kesintiler yaşamıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bu sorun nedeniyle bir soruşturma başlatmış ve üç telekom operatörüne toplam 19.5 milyon Türk lirası ceza kesmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER