Teknoloji

Avrupa ve Çin’den Mars için iş birliği

avrupa cin mars

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Çin, gelecek ay Mars’ta daha önce denenmemiş bir şeyi deneyecek. Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin (CNSA) Mars yüzeyinde bulunan Zhurong isimli uzay aracı, ESA’nın Mars’ın yörüngesinde dolaşan Mars Express isimli yörünge aracına bilgi gönderecek. İki araç arasında normalde bir iletişim olmadığı için söz konusu bilgi iletimi önem taşıyor.

ESA’dan yapılan açıklamada, verici uyumsuzluğu nedeniyle Zhurong’un Mars Express ile iletişim kuramadığı belirtildi. Bu da Zhurong’un Mars Express’ten gönderilen sinyali duyamadığı anlamına geliyor. Uzay araçları arasında veri transferi için bu adımın gerekli olduğu vurgulanıyor.

Çin ve ESA’nın deneyeceği yöntem daha önce sadece Dünya’da test edildi. Beş testte Zhurong’un uzaya kör bir şekilde sinyal göndereceği ve Mars Express’in de potansiyel veriler için bu sinyalleri dinleyeceği belirtildi.

ESA’dan Josh Tapley konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Eğer Mars Express büyülü sinyali tespit ederse, radyo kilitlenecek ve tüm verileri kaydetmeye başlayacak. İletişim penceresinin sonunda uzay aracı yüzünü Dünya’ya dönecek ve bu verileri diğer bilimsel Mars görevleri için uzaya yeniden gönderecek. Veriler ESA’ya geldiğinde işleme ve analiz için Zhurong ekibine de iletilecek.”

Uzay araçlarının birbirlerine veri göndermesi alışılmamış bir durum değil. Hatta bu sıklıkla akıllı bir yedekleme yöntemi olarak kullanılıyor. Avrupa Uzay Ajansı ve Çin’in ortak çalışması, uyumsuz sistemler arasındaki iletişimi mümkün kılma ihtimali nedeniyle önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER