Teknoloji

Avrupa Birliği tüm telefon ve tabletlerle uyumlu olacak evrensel şarj adaptörünün peşinde

avrupa birliği dijital hizmetler yasası
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Avrupa Birliği cep telefonu üreticilerinin şarj için microUSB portlara bağlı kalması gerektiğini ısrarla savunuyor ve üreticileri bu doğrultuda yönlendirmeye çalışıyor. Şimdi de üreticilerin herhangi bir akıllı telefon veya tabletle uyumlu evrensel şarj adaptörlerini kutuya eklemelerini istiyor.

avrupa-birligi-bayrak-100413

Dahili Pazar Komitesi sözü edilen şarj adaptörlerinin sektör standardı hâline gelmesini öngören bir teklif yayınladı. Komite bu tarz şarj adaptörleri sayesinde tüketicilerin gereksiz aksesuar yoğunluğundan kurtulacağına inanıyor. Komite üyelerinden Barbara Weiler üye ülkeleri ve üreticileri evrensel şarj adaptörü çıkarmaları noktasında uyardıklarını, bunun cep telefonu ve tablet bilgisayarlar için kablo kaosuna çözüm olacağını dile getirdi.

Teklifin yasaya dönüşmesi hâlinde donanım üreticilerinin özel olarak tasarlanmış bir evrensel şarj adaptörüyle uyumlu ürünler üretmeleri gerekecek.

Verilen teklifin çığır açan bir konsept çizdiği söylenemez. Avrupa Birliği evrensel şarj adaptörlerinin hayata geçirilmesi için yıllardır çalışıyor. Mevcut şarj adaptörleri çoğunlukla farklı cihazları destekliyor, ancak bazı Android ürünleri bile çeşitli şarj adaptörlerini tanıma konusunda inatçı davranabiliyor.

Avrupa Birliği’nin şarj işleminin micro USB portu üzerinden gerçekleştirilmesine yönelik getirdiği zorunluluklar neticesinde Apple bile 2011 yılında iOS cihazları için bir micro USB adaptörü çıkarmak zorunda kalmıştı. Ayrıca 2012 yılında kullanıma sunulan Lightning portuyla uyumlu bir microUSB adaptörü de Avrupa ülkelerinde piyasaya sürülmüştü.

İlgili >>Avrupa Parlamentosu

İLGİLİ HABERLER