Teknoloji

Google’ın Avrupa Birliği’nin cezasına itirazı reddedildi

google avrupa birligi

Google, 2017’de Avrupa Birliği tarafından tekel yasalarını ihlâl ettiği gerekçesiyle 2.4 milyar avro cezaya çarptırılmıştı. Bu cezaya itiraz eden internet devinin başvurusu Avrupa Birliği Genel Mahkemesi tarafından reddedildi. Google, arama motoruyla kendi alışveriş sonuçları servisini öne çıkararak tekel yasalarını ihlâl ettiği için cezalandırılmıştı.

Genel Mahkeme’nin Google’ın itirazını reddetmesi, Avrupa Birliği’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager’in Amerikan şirketlerini hedef alan tekel karşıtı söylemlerinin gücünü gösteriyor.

Google ve Avrupa Birliği arasındaki tek konu alışveriş sonuçlarının karşılaştırılması değil. İnternet devi hakkında 2018’de Android, 2019’da ise AdSense nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. Bu soruşturmalardan çıkan sonuçlar için de benzer bir tekel süreci devam ediyor.

Genel Mahkeme’nin hükmünde Google’ın tekelle mücadele yasasını ihlâl ettiği bir kez daha vurgulandı. Şirketin alışveriş sonuçlarını karşılaştırma servisini arama sayfasında öne çıkararak avantaj sağladığını belirten mahkeme, benzer servislerden sağlanan karşılaştırma sonuçlarının ise alt sıralarda gösterildiğini hatırlattı.

Google ve Avrupa Birliği arasındaki davada henüz tüm kartlar oynanmış değil. Google bu sonucu Avrupa Birliği’nin en yüksek yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı’na taşıyabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER