Manşetler

Asus ZenFone 5 ve ZenFone 5Z Ön İnceleme – Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

asus zenfone 5 ve zenfone 5z ön incelemeAsus henüz altı ayı biraz aşkın zaman önce ZenFone 4 serisi telefonlarının duyurusunu gerçekleştirmişti. Biz de İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen küresel lansmana katılmıştık. Şirket, dördüncü nesilden beşinci nesile geçişin arasını epey kısa tuttu. Mobil Dünya Kongresi’nin başlangıcı sırasında gerçekleşen lansman fırtınasının dinmesini fırsat bilen şirket, yeni ZenFone 5 serisinin duyurusunu gerçekleştirdi.

ZenFone 5 serisinin amiral gemisi telefonu doğal olarak ZenFone 5. Geçen yıl gördüğümüz ZenFone 4’ü hem tasarım, hem teknik bileşenler hem de yazılım açısından çok beğenmiştik. ZenFone 5 ile şimdi çıtanın biraz daha yükseğe taşındığını görüyoruz. Üstelik geçen yıl gördüğümüz ZenFone 4 Pro modelinin yerine şimdi ZenFone 5Z adında, “Z” harfiyle en üst seviyede olduğunu işaret eden yeni bir telefon daha geliyor. Bu arada hemen başta iyi haberi verelim. ZenFone 4 Pro Türkiye’ye gelmemişti, ancak ZenFone 5Z Türkiye’deki tüketicilerle buluşacak.

ZenFone 5 ve ZenFone 5Z tasarım anlamında birbirinin tıpatıp aynısı cihazlar. Ön inceleme videosunda ZenFone 5Z’den de bahsediyoruz, ancak çekimde kullandığımız iki cihaz da ZenFone 5’ti. Görsellik açısından bir husus söz konusu değil, çünkü ZenFone 5Z de ZenFone 5 ile aynı boyutlara, malzemeye, hatta ağırlığa sahip. Ekranları, kameraları da ortak. Sadece sahip oldukları donanım bileşenleriyle birbirinden ayrılıyor.

ZenFone 5’te Snapdragon 636 işlemci bulunurken, ZenFone 5Z’de ise Snapdragon 845’i, yani Qualcomm’un 2018 model işlemcisini görüyoruz. 5Z’de 5’e göre daha yüksek RAM seçenekleri mevcut. Asus Türkiye, ZenFone 5 ve 5Z’nin yüksek RAM konfigürasyonu versiyonlarını getirmeyi planlıyor. İşlemci farkı doğal olarak hem genel performansın hem de kamera performansının iki cihaz arasında farklı olması anlamına geliyor.

12 megapiksel çift arka kamera ve 8 megapiksel ön kamera her iki telefonda da yapay zekânın özelliklerinden yararlanıyor. 16 farklı sahneyi otomatik olarak algılayan kamera uygulaması, görüntü ayarlarını otomatik olarak yapıyor. Böylelikle ZenFone 5 ve 5Z ile her ışık koşulunda memnun edici fotoğrafların çekilmesi mümkün olacaktır.

Tasarım ve malzeme kalitesi açısından ZenFone 5 ve ZenFone 5Z seleflerinin izinden gidiyor. Ancak ekran tarafında önemli bir değişiklik var. Asus da “sıfır çerçeve” akımına uyuyor ve bu amiral gemisi telefonlarına, ön yüzün büyük bölümüne yayılan ekran ekliyor. Sadece üst kısımda, ahize hoparlörü ve ön kameranın olduğu yerde ekran boşluk bırakıyor ve çentikli bir yapı oluşuyor.Asus, bu çentiği işletim sistemiyle düzgün biçimde konuşturmayı becermiş gibi görünüyor. Zen UI kullanıcı arayüzü ve yüklü gelen uygulamalar çentikle iyi biçimde anlaşıyor. Öte yandan ZenFone 4 serisi ile birlikte iyice sadeleşen kullanıcı arayüzü, sadelik konusunda biraz daha ileri gidiyor. Android 8 Oreo ile yüklü gelen bu telefonlar iyi birer kullanım deneyimi sunacak gibi görünüyor.

Öte yandan ekranın parlaklığı ve renk canlılığı da çok iyi seviyede. Büyük bir alan sunmasının da katkısıyla, bu telefonlarda video izlemek, oyun oynamak ya da bir şeyler okumak büyük zevke dönüşecektir.

Arkadaki parmak izi okuyucu rahatlıkla erişilebilecek bir yerde bulunuyor. Öte yandan yüzle ekran kilidi açma işlevi de mevcut. Yüz hareketlerinin ve mimiklerin takibi yapay zekânın gücü ile birleşince ortaya Zenmoji gibi bir özellik çıkıyor ki, bunun nasıl bir deneyim sunduğuna da ayrı bir yazıda ve videoda değinmeyi planlıyoruz.

Asus ZenFone 5 ve ZenFone 5Z; tasarım, teknik özellikler ve yazılım tabanlı işlevleriyle sahiplerini epey memnun edecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER