İncelemelerManşetler

Asus VivoBook S510U İncelemesi

Akıllı telefon ve tabletlerin yetenek setleri her geçen gün biraz daha genişlese de, bu durum bilgisayarlara olan ihtiyacın tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Hâlâ zorlu görevler ve özellikle büyük ekran kullanımı gerektiren işler için ilk olarak dizüstü bilgisayarlar tercih ediliyor. Dizüstü bilgisayar seçiminde ise fiyat/performans oranının ardından ilk olarak ekran ve ağırlık gibi kriterler dikkate alınıyor. Hem büyük sayılabilecek bir ekrana sahip olmak, hem de taşıyana fazla ağırlık hissettirmemek bir dizüstü bilgisayarın önemli artıları arasında yer alıyor. Asus VivoBook S510U da söz konusu kriteri başarılı biçimde karşılamasıyla dikkat çekiyor. Asus VivoBook S510U inceleme yazımızda 15.6 inç Full HD ekrana sahip olan, ancak tartıda 1,5 kilogram çeken dizüstü bilgisayara dair detayları ve izlenimlerimizi bulabilirsiniz.

Asus VivoBook S510U İnceleme: Tasarım

VivoBook S510U’nun kasası görenlere bir tür yanılsama sunuyor. Dizüstü bilgisayarın kasası ilk bakışta metalmiş gibi görünüyor. Ancak kasaya biraz yaklaşıldığında ve dokunulduğunda kasanın aslında plastik olduğu anlaşılıyor.

Asus’un bu izlenimi oluşturma konusunda fazlasıyla başarılı olduğunu belirtmek gerekiyor. Plastik kasanın metal görüntüsü, alüminyum kapakla görsel açıdan bütünlük sergileme konusunda da beklentiyi fazlasıyla karşılıyor.

Kasanın menteşeden ön tarafa doğru geldikçe sivrileşmesi ise akıllara, biraz daha büyük ölçtekte de olsa, MacBook Air’i getiriyor. Tartıda 1,5 kilogram çeken VivoBook S510U, boyutları çerçevesinde değerlendirildiğinde hafif bir cihaz hissiyatı yaratıyor. Dizüstü bilgisayar tek elle tutulduğu sırada herhangi bir sıkınıtı hissi oluşturmuyor.

Asus VivoBook S510U’nun kasası genel itibarıyla tasarım ve üretim kalitesinin yanında sağlamlığını da hissettiriyor. Dizüstü bilgisayar, masadan düşse bile bunu sağ salim atlatacağı izlenimini veriyor. Yine de, bu izlenimin doğrulamasını gerçekleştirmemenizi tavsiye ediyoruz.

VivoBook S510U’nun kasasındaki alüminyum ve plastik neredeyse aynı görünüyor. Bu da Asus’un dış görüntüden taviz vermeden VivoBook S510U’yu makul bir fiyat noktasında tutma konusunda aradığını bulduğu anlamına geliyor.

VivoBook S510U’nun kasasının sol kenarında iki adet USB 2.0 girişi ve bir adet standart SD kart girişi bulunuyor. Diğer tarafta ise 3.5 mm. kulaklık jakı, USB-C girişi, tam boy bir HDMI girişi, bir adet USB 3.1 girişi ve şarj girişi yer alıyor. Kısacası VivoBook S510U kullanıcılarına giriş konusunda çok sayıda seçenek sunuyor.

Asus VivoBook S510U inceleme: Klavye

Her gün düzenli olarak yazı yazanlar için klavye dizüstü bilgisayar satın alırken en önemli kriterlerden biri konumunda. VivoBook S510U, Asus’un klavye konusundaki sağlam geleneğini sürdürmeyi başarıyor. Dizüstü bilgisayar uzun süreli yazı yazma işlemlerinde  kullanıcılarına sorun çıkarmıyor.

Tuşların boyutlarının ve boşluklarının gayet yerinde olduğu rahatlıkla söylenebilir. Başka markalı bir dizüstü bilgisayar kullananlar bile VivoBook S510U’nun klavyesinde fazla zaman geçmeden en yüksek yazı hızlarına ulaşabilir.

Tuşlar basıldıklarında sanki eziliyormuş gibi bir hissiyat oluşmuyor. Tuşlara bakmadan yerlerini doğru biçimde tespit etmek de problem oluşturmuyor. Pek çok dizüstü bilgisayarda adeta sıkıştırılan imleç tuşları bile VivoBook S510U’nun klavyesinde geniş bir yere sahip durumda.

Klavyenin orta kısımlarına doğru hafif bir esneme olsa da, bunun çok belirgin hâlde olmadığı söylenebilir. Derin gezinme alanları da klavyenin konforuna katkı sağlayan unsurlar arasında bulunuyor. Uzun süre yazı yazılsa bile, VivoBook S510U’nun klavyesi parmaklarda bir ağrı veya yorgunluk oluşturmuyor.

Klavyenin tamamen arkadan aydınlatılmış olması sayesinde karanlık ortamlarda dahi rahatlıkla yazı yazılabiliyor. Klavyede kullanıcılara üç farklı parlaklık seçeneği sunuluyor.

Klavyenin altındaki alanın da bilek ve avuç içine yazı sırasında yeterli desteği sağladığı rahatlıkla söylenebilir.

İzleme dörtgeninin konumundan dolayı zaman zaman sol el dörtgene temas edecekmiş gibi olsa da, bu tarz istem dışı temaslar pek yaşanmıyor.

Asus VivoBook S510U inceleme: İzleme Dörtgeni

VivoBook S510U’nun izleme dörtgeni, klavye kadar yüksek bir performans sergileyemiyor. Öncelikle izleme dörtgeninin alanının bilgisayarın geneline kıyasla biraz dar kaldığını ve beklenen ferahlığı yaşatmadığı söylenebilir.

Bu durum nispeten hoş görülebilir olsa da, izleme dörtgeninin çoklu dokunuşları algılama konusunda sıkıntı yaşaması biraz daha fazla can sıkıyor. Zaman zaman çift parmakla izleme dörtgeninde sayfayı yukarı veya aşağı sürükleme hareketi yapmak problem teşkil edebiliyor. Yine de bu sorunun sık tekrarlanmadığının altını çizmek gerekiyor.

VivoBook S510U’nun bazı modellerinde izleme dörtgeninin sağ üst köşesine yerleştirilmiş bir parmak izi tarayıcısı da bulunuyor. Ancak test merkezimize gelen modelde bu bileşen yer almıyordu. Windows Hello’nun da tam olarak desteklenmemesi nedeniyle bilgisayarın kilidini açarken yüz tanıma yerine geleneksel şifre yazma yöntemi uygulanıyor.

Asus VivoBook S510U inceleme: Ekran

15.6 inç büyüklüğündeki ekran, Asus VivoBook S510U’nun kapağının neredeyse tamamını dolduruyor. Paneli sadece ince bir çerçeve kaplıyor.

VivoBook S510U’nun 15.6 inç büyüklüğündeki ekranı Full HD çözünürlük sunuyor. Full HD görüntü kalitesi, Netflix içeriklerini hareket hâlindeyken tüketenlere yeterli keskinlik seviyesini sunuyor. Buna ek olarak, ekranın çözünürlüğü fotoğraf düzenleyenleri veya oyun oynayanları da yarı yolda bırakmıyor.

Ancak renk doğruluğu konusunda VivoBook S510U’nun performansı biraz üzüntü yaratıyor. DisplayCal testlerinde dizüstü bilgisayarın ekranının sRGB renk gamının yüzde 65’lik kısmını kapsadığı görülüyor. NTSC için yüzde 47 olan bu oran Adobe RGB renk gamında yüzde 49 olarak gerçekleşiyor. Bu oranların özellikle profesyonel fotoğrafçılık yapanlar için pek tercih edilesi olmadığı söylenebilir.

Asus ekrana alışılageldik dokunuşlarını yapmayı da ihmal etmemiş. Şirketin “Splendid Utility” adını taşıyan ekranı özelleştirme aracı, VivoBook S510U’da mevcut. Bu sayede kullanıcılar ekrandaki renklerin canlılık seviyesini biraz daha yukarıya çekebiliyor.

Splendid panelinden erişilebilen “Eye Care” modu ise kullanıcılara en rahat edebilecekleri deneyimi sunuyor ve ortaya renk bakımından daha sıcak görüntüler çıkarıyor. Bu modun özellikle akşam yapılan çalışmalar sırasında yararlı olduğunu söylemek gerekiyor.

Ekran parlaklığı üst seviyedeyken dış mekanlarda ekrandakileri görme konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Bu durumda parlama önleyici yüzey de önemli bir rol üstleniyor. Güzel ve geniş görüntüleme açılarına sahip olan ekran, kalabalık bir grup hâlinde bir şeyler izlemeyi de kolaylaştırıyor.

Asus VivoBook S510U inceleme: Donanım ve Performans

Performans, Asus VivoBook S510U’nun iddialı olduğu alanlar arasında yer alıyor. Tabii ki, burada tercih edilen versiyondaki donanım da büyük önem taşıyor.

Test merkezimize gelen VivoBook S510U’nun kalbinde Intel Core i7-7500U işlemci bulunuyor. Bu işlemciyi 16 GB RAM destekliyor. Bu kurulumun ortalama bir kullanıcı için fazlasıyla yeterli olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Aktüel kullanımdaki deneyim ve elde edilen veriler de bu izlenimi destekliyor. Core i7 platformu, günlük görevler arasında geçiş yaparken ve bir yandan da arka planda YouTube üzerinden müzik videosu oynatırken kayda değer bir takılma veya duraksama yaşamıyor.

Test merkezimize gelen modeldeki 1 TB sabit disk de VivoBook S510U’nun yüksek performansına katkı sağlayan unsurlar arasında bulunuyor.

VivoBook S510U, Geekbench’in benchmark testinde tek çekirdekte 4304, çok çekirdekte ise 8327 puan alıyor. Grafik işlemcisi ise Geekbench’in testinden 20293 OpenCL skoruyla ayrılıyor.

Intel HD Graphics 620’nin en yeni oyunlardan ziyade sistemden fazla kaynak istemeyen veya eski oyunları oynamaya daha uygun olduğunu belirtmek gerekiyor.

Asus VivoBook S510U inceleme: Ses

Asus dizüstü bilgisayarlarında hoparlörü kasanın alt parçasında arka bölüme yerleştirmeyi bir hayli seviyor. Şirket bu tercihinden VivoBook S510U’da da vazgeçmemiş. Bu da dizüstü bilgisayardan çıkan sesin yüksekliğinin düşmesine neden oluyor.

Özellikle bilgisayar gerçekten dizüstüne yerleştirildiğinde bu durum biraz daha belirgin biçimde hissediliyor.

Buna rağmen, VivoBook S510U’nun stereo hoparlörlerinden gelen sesin kalitesinin de fazlasıyla iyi olduğunu belirtmek gerekiyor.

Arka plan gürültüsünün olduğu bir ortamda VivoBook S510U ile son ses müzik dinlerken, müzik ortamdaki diğer sesleri bastırmayı rahatlıkla başarıyor.

Asus VivoBook S510U inceleme: Pil

Asus VivoBook S510U’nun pili, tam şarjın ardından, bir dizi görev eşliğinde yaklaşık 5 ila 6 saatlik bir pil ömrü sağlıyor. Bu görevler arasında arka planda müzik çalarken web’de gezinmek, fotoğraf düzenlemek ve Office yazılımlarını kullanmak gibi işler yer alıyor.

Eğer ekran parlaklığı maksimum seviyeye çıkarılırsa, bu süre 5 saatin altına iniyor. VivoBook S510U, 7 saatten uzun bir süre boyunca aralıksız olarak video oynatabiliyor.Sadece web’de gezinildiğinde de kullanıcılara 7 saat 30 dakika civarında bir süre sağlanıyor.

Söz konusu değerlerin uzun süre boyunca prizlerden uzak kalmak isteyenler için tatmin edici seviyede olduğu söylenebilir. Daha uzun pil ömrü arayanlar için başka seçenekler mevcut olsa da, bu seçeneklerin de dizüstü bilgisayarın ağırlığını artırdığını unutmamak gerekiyor.

Asus VivoBook S510U inceleme: Sonuç

VivoBook S510U’nun boy gösterdiği orta sınıf dizüstü bilgisayar kategorisi bir hayli kalabalık. Bu kategoride daha iyi grafik işlemcisine sahip veya daha kolay taşınabilecek başka modeller de bulunuyor. Ancak bu durum, VivoBook S510U’nun sınıfının en iyilerinden biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Kolay taşınabilen bir dizüstü bilgisayar olan Asus VivoBook S510U, metal üst kapağıyla üst sınıf bir görünüm çiziyor. Buna ek olarak, dizüstü bilgisayarın kasasının da dayanıklılığıyla güven verdiğini belirtmek gerekiyor.

Kasanın şıklığı ve dayanıklılığının yanı sıra, VivoBook S510U’nun kullanışlılık seviyesi de oldukça yüksek. İzleme dörtgeniyle bazı problemler yaşansa da, çok sayıda giriş barındırması VivoBook S510U’ya bir hayli artı puan kazandırıyor. Ekranın renk gamı kreatif profesyonellere uygun olmasa da, Full HD çözünürlük genel kullanıcı profilinin aradığı canlı ve kaliteli görüntüyü sunmayı başarıyor.

asus vivobook s510u incelemeYüksek performans ve uzun sayılabilecek pil ömrünün de eklenmesiyle birlikte Asus VivoBook S510U, pürüzsüz ve tatmin edici bir günlük deneyim yaşatıyor. Bu da dizüstü bilgisayarı, sınıfının tercihe değer seçenekleri arasına yerleştiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER