Teknoloji

Ay’a yolculuk yeniden başlıyor: Artemis II ekibi açıklandı

artemis 2

NASA, pazartesi günü, beş yıl boyunca düzenlemeyi planladığı kutlamalı bir etkinlikle, Ay’a gidecek yeni ekibin üyelerini duyurdu. Artemis 2 görevi, yaklaşık bir haftalık sürede dört astronotun Ay etrafında uçacağı bir yolculuk olacak. Bu, Apollo 17 görevinin sona ermesinden bu yana insanların düşük yörünge dışına çıkışları için ilk deneyim olacak.

NASA yöneticisi Bill Nelson, “Astronotlar Ay’a yarım yüzyıldan fazla bir süre önce yolculuk etti. Ancak bu yakında değişecek.” dedi. Nelson daha sonra Artemis II ekibini açıkladı: Komutan Reid Wiseman, deneyimli bir astronot ve deniz havacılığı pilotu; Pilot Victor Glover, ilk operasyonel Crew Dragon uçuşunda uçan bir test pilotu; Görev Uzmanı Christina Hammock Koch, kadınlar arasında en uzun süreli uzay uçuşu rekorunu elinde tutan mühendis ve Görev Uzmanı Jeremy Hansen, derin uzaya uçacak ilk Kanadalı fizikçi.

Artemis II görevinin 2024 sonlarına doğru ya da 2025’in ilk yarısında gerçekleşmesi bekleniyor. Başarılı bir uçuş, Ay yüzeyine iki astronot indirecek olan Artemis III için zemini hazırlayacak. Nihayetinde NASA, 2020’lerin sonlarına doğru Ay’a düzenli görevler düzenlemeyi ve Mars’a insan indirmeyi hedefliyor.

Artemis 2’den farklı bir bakış açısı

Artemis Programı, önceki Apollo görevlerinden birçok yönden farklılık gösteriyor. Ay’a kalıcı bir şekilde gidilmesi ve özel uzay endüstrisi tarafından desteklenmesi bu farklılıkların başında geliyor. Artemis, daha önce Apollo görevlerinde olmayan uluslararası bir iş birliği yaklaşımıyla gerçekleştiriliyor. Ay girişimi, NASA ve ABD hükümeti tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılan ortak çalışmaların üzerine inşa ediliyor.

Bu uluslararası iş birliği sayesinde, NASA programları yeni başkanlar ve ABD Kongre temsilcileri tarafından iptal edilmeye daha az yatkın hâle geliyor. Artemis II’nin komutanı Wiseman, “Dünyadan 250.000 mil uzaklıkta, geriye bakarak ‘Keşke yalnız gitseydik’ demeyeceksiniz. Hayır, geriye bakarak ‘Uluslararası olarak bunu yapıyor olmaktan ne kadar memnuniyet duyduğumuza inanamazsınız’ diyeceksiniz. Jeremy bu görevde yer alıyor. Avrupalı, Japon astronotlar ve umarım ileride Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) birileri de katılır. Bu sürecin sadece başlangıcı olduğunu umuyorum.” şeklinde konuştu.

İlginizi çekebilir

Artemis II görevinin önemi, Ay ve Mars’a yönelik yeni uzay maceralarının başlangıcını temsil ediyor. Bu yeni dönem, uzay keşiflerinde ileriye dönük adımların başlangıcı olarak görülüyor. İnsanların düşük yörünge dışına çıkarak derin uzaya yolculuk etmesinin önemli bir kilometre taşı olduğu düşünülen bu görev, insanlık için büyük bir heyecan ve başarı kaynağı olarak değerlendiriliyor.

Artemis 2 ile atılacak bu adımların ardından, Ay’da sürdürülebilir yaşam ve çalışma koşullarının sağlanması hedefleniyor. Böylece, Ay’da kurulacak üslerle, Mars’a yönelik daha ileri çalışmalar ve planlamalar yapılabilecek. Bu sayede, insanlığın uzaydaki evrimi ve keşifleri yeni boyutlar kazanacak ve uzay yolculukları teknolojisi her geçen gün daha da ileriye taşınacaktır. Artemis II’nin başarısı, gelecekteki büyük uzay projeleri için bir temel teşkil edecektir.

İLGİLİ HABERLER