Manşetler

Apple’ın iPhone’u dört yaşında

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın iPhone’u dördüncü yaşını kutluyor. 2007’nin ilk günlerinde tanıtılan ve 29 Haziran 2007 tarihinde piyasaya çıkmış olan birinci nesil iPhone cep telefonu endüstrisinde oyunun kurallarının baştan yazılmasına neden olmuştu. Apple’ın iPhone’u o zamana kadar kullanması zor olan, karmaşık arayüzlü ve üzerinde birçok fiziksel tuş barındıran akıllı telefonların kullanıma kolay hâle gelmelerine öncülük etmişti. Tabii bunda büyük bir dokunmatik ekran, tek bir fiziksel tuş ve etkileyici bir arayüzün bulunmasının rolü de var.

Apple iPhone ilk çıktığında fiyatı biraz yüksekti. Bu telefona sahip olmak isteyenlerin önce 500$’lık ön ücreti ödemeleri gerekiyordu. Bugüne geldiğimizde söz konusu fiyat yarıdan daha fazla olacak oranda düştü. iPhone’un zamanına göre yüksek fiyatı rakiplerinin de alaycı tavır takınmalarına ve cihazın başarılı olmayacağını düşünmelerine neden olmuştu. Örneğin, Microsoft’un CEO’su Steve Ballmer bu cihazın aşırı bir fiyata sahip olduğunu ve fiziksel klavye barındırmadığı için başarısız olacağını dile getirmişti.

Birinci nesil iPhone oldukça sade özelliklere sahipti, 3G desteğinden yoksundu. Başlangıçta iPhone için üçüncü parti yazılımcıların uygulama geliştirmelerine izin vermeyen Apple daha sonra potansiyeli gördü ve platformunu yazılımcılara açtı. Geldiğimiz noktada ne kadar doğru bir kararın verildiği, hem Apple’ın hem de yazılımcıların kazandığı görülüyor. Ayrıca Apple’ın açtığı yoldan diğer üreticiler de O’nu takip etti, uygulama mağazası eğilimi başladı. Birinci nesil iPhone’u hâla kullanan birçok kişinin olduğunu tahmin ediyoruz, ancak Apple artık bu cihaza güncelleme desteği sunmayı bıraktı, yani cihazla mevcut iPhone’lara eşdeğerde bir kullanım deneyimi yakalamak mümkün değil. Her ne olursa olsun, insanların satın almak için 1-2 gün öncesinden mağazalar önüne kuyruğa girdiği ve satın aldıktan sonra fotoğraf makinelerine zafer pozu verdiği, gazetelere, TV haber bültenlerine baş haber olan iPhone 2G’nin değerli bir cihaz olduğunu ve gelecekte koleksiyoncuların en değerli parçalarından bir tanesi olacağını tahmin ediyoruz.

Türkiye ise birinci nesil iPhone ile tanışma fırsatı bulamadı. Yine de, ABD’de tanıdıkları vasıtasıyla bu cihazı getiren ya da bizzat kendileri gidip satın alanların olduğunu biliyoruz. Türkiye’de resmen satılan ilk iPhone modeliyse iPhone 3G oldu. Şu anda ise iPhone 4 modeli her üç mobil operatör tarafından satılmakta ve fazlasıyla ilgi görmekte.

Apple her yıl takip ettiği geleneği bu sene bozdu ve yeni nesil iPhone’u haziran ayı içinde piyasaya sürmedi. Beklentiler yeni iPhone’un eylül ayında çıkacağı yönünde. Şu anda hem iPhone 4S hem de iPhone 5 modellerinin aynı anda çıkarılacağı söyleniyor, ancak dedikodulara ihtiyatlı yaklaşmak gerek.

İlgili – Engadget (iPhone 2G İncelemesi)

İLGİLİ HABERLER